Corbera d'Ebre demanarà al COMEBE que gestione provisionalment el Poble Vell

L'Associació Poble Vell viu amb "dol" la seua dissolució i critica la manca de suport de l'administració els últims anys

Un grup de visitants pujant a la plaça de l'Església del Poble Vell de Corbera d'Ebre
Un grup de visitants pujant a la plaça de l'Església del Poble Vell de Corbera d'Ebre | Anna Ferràs
Aguaita.cat
24 de febrer del 2024
Actualitzat el 28 de febrer a les 12:49h
L'AjuntamentdeCorberad'Ebre demanarà al COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre) que mantingue obert el PobleVell mentre s'estudia i es busca un noumodel de gestió per al conjuntpatrimonial. De fet, integrar l'espai al Consorci és una de les opcions que es posaran sobre la taula.

Tampoc es descarta crear una novaentitatgestora o assumir-ho des del consistori, tot i que és l'opció que menys convenç.

L'AssociacióPobleVell ha tancat l'església al públic este dissabte, en un dia "trist". La presidenta de l'entitat, AnnaPedrola, ha acusat l'administració local de no oferir-los suport econòmic ni acompanyament en els darrers anys, fet que se suma al "deteriorament de les persones i l'esforç fet del voluntariat".

Els visitants que este migdia intentaven entrar a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre se l'han trobat tancada. És la primera conseqüència de la dissolució de l'Associació Poble Vell, que des d'este dissabte ha deixat de gestionar este conjunt patrimonial.

Entre les causes que han motivat esta decisió, la seua presidenta AnnaPedrola apunta l'actitud de l'administració local, la qual afirma que "no ha cregut ni ha acompanyat a l'associació en molts aspectes". Segons Pedrola, la manca de suport econòmic en els darrers anys ha acumulat un malestar que ha provocat l'extinció de l'entitat.

Pedrola també ha posat el focus en el departamentdeCultura, a qui demana que intervingue per garantir que la feina feta per l'associació en les darreres tres dècades no es perdi i el poble no es deteriore. De la mateixa manera, ha desitjat que les visites a l'espai es mantinguen, ara que serà l'Ajuntament qui s'encarregarà de la seua gestió. Segons l'entitat, l'espai ha atret uns 20.000visitantsanuals.
 

La directora de l'Associació Poble Vell, Anna Pedrola, tanca per últim cop l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre Foto: Anna Ferràs



Davant la possibilitat que siga el COMEBE qui assumisca provisionalment la gestió de l'espai mentre es busca una solució definitiva, l'expresidentl'AssociacióPobleVell, JoanAntonio, ha assenyalat que seria una opció no prevista pel pla director del conjunt patrimonial que, per contra, suggereix la creació d'una fundació. Es tractaria d'una eina de gestió que assegurés la continuïtat i alhora, permetés la participació de diferents organismes, com podrien ser l'Ajuntament, la Diputació, universitats o l'associació, en cas que es recuperés. Un escenari que, de moment, Pedrola descarta si la situació "segueix de la mateixa manera". En este sentit, ha remarcat que malgrat que l'associació funcionava i comptava amb un model de gestió de l'espai, no ha estat possible trobar un relleu de la junta actual.
 

Claus i agenda, dilluns 

 
L'alcalde de Corbera d'Ebre, SebastiàFrixach, i el primertinentd'alcaldeAntonioÁlvarez, han assegurat que faran tot allò que siga possible perquè l'activitat es puga reprendre a partir de dilluns mateix. Hi ha visites previstes que s'han d'atendre i no es vol tenir tancar el conjunt patrimonial. Frixach ha avançat que el 29defebrer visitaran el MemorialDemocràtic "per parlar amb la Generalitat" i veure "de quina manera més professional" podria funcionar el PobleVell

El DepartamentdeJustícia i el MemorialDemocràtic ajudaran a l'AjuntamentdeCorberad'Ebre a abordar la situació i trobar-hi solucions. El director dels serveis territorials de Justícia a l'Ebre, LluísMontull, ha explicat que han conegut el cessament i dissolució de l'Associació del Poble a través del consistori i ha expressat "l'agraïment i el reconeixement de l'activitat i el compromís de l'associació en favor de la memòria democràtica". 

A partir d'ara, Montull ha apuntat que "estaran atents en com es gestionaran els espais de memòria" del Poble Vell i ha reiterat que "per a l'Ajuntament i el Departament de Justícia és prioritari preservar, difondre i consolidar els espais de memòria a les Terres de l'Ebre". 
 

Sense relleu 

El consistori reconeix que cada cop es fa més difícil el relleu en entitats com l'Associació Poble Vell, perquè "cada dia falta més gent que vulgui fer passos endavant", però lamenta sobretot la pèrdua dels tres llocs de treball que sustentava l'entitat i que no poden assumir directament. "Ens sap especialment greu per les persones que hi estan treballant, perquè són llocs de feina que es perden i ens sap molt mal", ha subratllat l'alcalde de Corbera d'Ebre. Des de l'entitat, Pedrola ha insistit en el perjudici que suposa per al poble. "És una gran pèrdua, no ens podem permetre avui en dia que una associació de caire cultural i social es perdi i que també perdem llocs de feina, amb persones amb disposició i capacitat per dur-la a terme", ha etzibat.
 

Conveni per les pèrdues  

 
Els retrets que també els fa l'entitat en el comunicat d'anunci de la dissolució, Frixach i Álvarez consideren que no són del tot justos, que són "massa forts". D'una banda, defensen que el lloguer de l'espai que s'ha fet a tercers no ha perjudicat l'activitat regular del Poble Vell. L'any passat es va lloguer 7 dies, ha exemplificat el batlle. De l'altra, l'equip de govern assegura que s'havia ofert un nou conveni per fer balanç de comptes cada trimestre i que fos l'Ajuntament de Corbera d'Ebre qui assumís les pèrdues, si n'hi havia. "Asseguràvem que poguessen mantenir l'activitat", ha remarcat Sebastià Frixach.  

Coincideixen que les administracions superiors han invertit poc i tard i confien que en esta "nova etapa" hi hagi un canvi de rumb en aquest sentit. "El problema és que hem esperat massa anys, està molt degradat i s'ha arribat tard", ha recriminat Frixach. Tot i això, celebren que la Generalitat hi aposte amb el projecte per consolidar les infraestructures que queden, un projecte que s'ha fragmentat en nou fases i té un cost d'uns tres milions d'euros. De moment s'executa la primera fase amb un pressupost de 184.000 euros.