Ribera justifica el nou atermenament de la costa del delta de l'Ebre per identificar on intervenir

Junts retreu al govern espanyol "inacció" en la protecció de l'espai natural i demana recursos pressupostaris

Delta de l’Ebre
Delta de l’Ebre | Ajuntament de Deltebre
Aguaita.cat
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:55h
La ministra per a la TransicióEcològica, TeresaRibera, ha justificat el projected'atermenament de la costadeldeltadel'Ebre perquè "ajuda a identificar" els punts on resulta necessari intervenir.

Arran d'una interpel·lació del diputat de Junts al Congrés, JosepMariaCruset, Ribera ha reiterat la necessitat de revisar la delimitació del litoraldeltaic i ha limitat el seu abast als espais de domini públic dels quals "ara no es dubta de la seva naturalesa".

Junts ha retret al govern espanyol la seva inacció en la protecció del delta i ha demanat que s'incorpore una partida en els pressupostos general del 2024. També han exigit que la TauladeConsens s'incorpore a la comissió bilateral amb la Generalitat.

L'atermenament avui està a alguns metres allunyats de la costa i sota el mar. És fonamental consolidar el grup de treball conjunt amb la Generalitat", ha afirmat la ministra. En la seua última visita al delta, Ribera ja es va comprometre a estudiar la qüestió de la nova delimitació marítima terrestre abans d'engegar les actuacions per protegir el paratge natural. De fet, en la seva intervenció d'este dimecres, ha remarcat que l'estratègia del delta ha d'incloure la mobilització de sorres marines, facilitar la construcció de les guardes costaneres al perímetre interior de les badies, així com permetre l'eixamplament de la bocana de la badia per a la renovació de l'aigua. 

"De conformitat amb la llei de Costa, hem de practicar l'atermenament. Els trams de la costa on les característiques físiques s'han alterat d'ençà que es va practicar la delimitació anterior necessiten revisió. La proposta de delimitació només inclou els béns demanials que ara no es dubta de la seva naturalesa i ajuda a identificar on és important intervenir", ha insistit la ministra.

La titular del Ministeri ha asseverat que totes les administracions locals, la Generalitat i els agents del territori estan "alienats" en la preservació del delta de l'Ebre, però ha retret al portaveu adjunt de Junts al Congrés, Josep Maria Cruset, que el seu partit no actués quan tenia responsabilitats en el Govern. "Estem convençuts que només aconseguirem resultats útils per la preservació pel Delta amb diàleg i treball conjunt, i no acceptem lliçons dels qui van poder i no ho van fer", ha etzibat. Així i tot, Ribera ha estès la mà a Junts per treballar plegats pel Delta.
 

Més recursos per actuacions al delta


Els juntaires han denunciat la inacció del govern espanyol, han retret que actuïn "d'esquena a la ciutadania" i li han demanat que "abandoni la visió centralista". "La solució no passa per imposar unes accions des de la distància, sinó per escoltar el consens absolut entre la gent del delta de l'Ebre i posar-se a treballar. No necessitem més discursos i més bones voluntats. Necessitem passar a l'acció i els recursos necessaris per implantar solucions", ha exigit Cruset.

Junts demana que els pressupostos generals de 2024 incorporen una partida econòmica per executar "immediatament" les actuacions de consolidació de la morfologia del delta de l'Ebre que recull el PlaDelta, proposat pel territori. El diputat Cruset també ha demanat que es paralitzin els "múltiples" expedients de la nova delimitació del domini públic marítim-terrestre, perquè impliquen una renúncia a l'actual morfologia del Delta i "entreguen al mar milers de metres quadrats de terra". A més, ha exigit a l'executiu espanyol que incorpori la Taula de Consens del Delta en la comissió bilateral amb la Generalitat de Catalunya, i que trobi "l'encaix" de les propostes del Pla Delta en el seu PladeProtecciódelDeltadel'Ebre.