Tortosa commemorarà el desè aniversari de la mort de l'escriptor Gerard Vergés

L'Ajuntament convocarà un premi literari

Aguaita.cat
21 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:06h
Presentació dels actes per commemorar el desè aniversari de la mort del gran poeta tortosí, Gerard Vergés
Presentació dels actes per commemorar el desè aniversari de la mort del gran poeta tortosí, Gerard Vergés | Cedida
El pròxim 23d'abril farà deuanys de la mort de l'escriptortortosíGerardVergés. Per commemorar este aniversari i per fer un reconeixement al seu llegat literari, l'AjuntamentdeTortosa, conjuntament amb altres institucions i entitats, organitzaran un seguit d'actes durant tot un any. Uns actes que comencen esta tarda a la bibliotecaMarcel·líDomingo amb motiu del DiaInternacional de la LlenguaMaterna, on es llegiran fragments de l'obra del poeta en diferents idiomes. L'alcaldedeTortosa, JordiJordan; la regidora de Cultura, MarLleixà i la directora dels serveis territorials de Cultura, VictòriaAlmuni, han presentat avui alguns dels actes.

"Dedicarem tot un any a difondre i aproximar al públic els diferents vessants de la figura de Vergés", ha dit l'alcalde. Entre les principals activitats previstes hi ha la creació d'un premiliterari, la celebració d'un congrés amb la participació d'experts en l'obra de Vergés i la dignificació de l'EspaiVergés del parcTeodorGonzàlez. A més, s'ha previst organitzar taulesrodones, rutesliteràries, presentacionsdellibres, etcètera. "Organitzarem actes que ens serveixen per redescobrir el poeta i per reivindicar-lo", ha assenyalat la regidora de Cultura.

Quant a l'acte que tindrà lloc avui, és organitzat conjuntament amb ÒmniumCultural i l'Associaciód'Amics i AmiguesdeTortosaperlaUNESCO i consistirà en la lectura de diferents fragments de l'obra de Vergés en diferents idiomes, així com una conferència dedicada a l'autor, a càrrec de QuimMelchor, editor de la revista Solstici i dos llibres de Vergés. També hi haurà l'actuaciómusical de la cantautora LiaSampai.

GerardVergés (Tortosa, 1931-2014) va ser farmacèutic, professoruniversitari i escriptor. CreudeSantJordi, va guanyar el PremiCarlesRiba de poesia el 1981 amb el poemari "L'ombra rogenca de la lloba". També va ser guardonat amb el premiJosep Pla el 1985 amb "Tretze biografies imperfectes" i, cinc anys més tard, va rebre el PremiJosepVallverdú per "Eros i art". Va ser articulista habitual del diariAvui. El 2009 va rebre la Medallad'Or de la CiutatdeTortosa.