Màxim d'intervencions quirúrgiques a la Regió Sanitària Terres de l'Ebre i menys llistes d'espera

La coordinació territorial permet millorar el termini de resolució d’intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques i consultes externes

Un quiròfan de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta
Un quiròfan de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta | Departament de Salut
Aguaita.cat
21 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:51h
La RegióSanitàriaTerresdel'Ebre ha millorat notablement les dades d'accessibilitat durant el 2023. En el marc del Plademillora de l'accessibilitat de la ciutadania a l'atenció sanitària, engegat este any passat pel DepartamentdeSalut, al conjunt de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre el 71% dels usuaris de l'AtencióPrimària i Comunitària van rebre visita amb el seu professional assignat en cinc o menys dies durant el 2023. Les visitespresencials a l'AtencióPrimària han augmentat en 29.500 respecte a 2022.
 
Un element clau en aquest Pla deMillora de l’accessibilitat a les Terresdel’Ebre ha estat l’impacte del model de coordinacióterritorial, que ha permès millorar els terminis de resolució en proves diagnòstiques, consultes externes i en intervencions quirúrgiques, reduint els temps de demora que tenia la Regió a l’inici d’este pla d’accessibilitat.
 
Pel que fa a l'activitatquirúrgica, s’han realitzat durant l’any 2023 un total de 10.983cirurgies, assolint el màximd’actuacionsquirúrgiques anuals a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre. Este augment d'activitat ha permès disminuir en un 17% el nombre de pacients en llista d’espera fora de termini. El 100% de la cirurgiaoncològica, el 99,7% de les intervencionsdegarantia (pròtesis de maluc, cataractes i pròtesis de genoll) i el 92% de la resta d'operacions s'executen en el termini d'accés garantit.
 
La pujadad'activitat també és substancial pel que fa a provesdiagnòstiques, amb 16.431proves realitzades durant 2023, la qual cosa ha repercutit en una disminució d'un 60% de les persones que esperaven proves diagnòstiques fora de termini. Durant l’any 2023 s’ha resolt el 100% de les persones que esperaven una electromiografia, s’ha reduït en un 85% la llista d’espera per a ecografies, el 70% de les persones que estaven en llista d’espera per a una colonoscòpia o el 50% de la llista d’espera per a ressonàncies.
 
Referent a les consultesexternes, se n'han dut a terme a les Terres de l’Ebre un total de 43.405 durant 2023, aconseguint reduir en un 71% les consultes externes fora de termini. En especialitats com traumatologia, oftalmologia, cirurgia vascular o pediatria, la llista d’espera s’ha eixugat en més d’un 85%.
 
Durant el 2024, es preveu reforçar esta tendència gràcies al desplegament de l'anomenada programació per motius, que permet facilitar una atenció més resolutiva per a la ciutadania amb fins a 285 motius de demanda de visita per part dels usuaris, fixant quin és el professional més adient per donar-hi resposta. L’Equipd’AtencióPrimàriadeGandesa ha estat un dels equips pilot a tot Catalunya per tal d’implementar aquesta programació per motius.
 
ÍngridRoca, gerenta de la RegióSanitàriaTerresdel'Ebre, ha fet valdre "uns resultats que reflecteixen l'esforç que s'ha dut a terme al conjunt de la Regió per part dels professionals de tots els centres i de les unitats proveïdores". Roca ha assegurat que "malgrat que encara tenim actuacions a resoldreestem molt satisfets de la feina i de l’esforç realitzat, alhora que invertim en millorar les infraestructures per a augmentar la capacitat i la qualitat de l'atenció a les persones de les Terres de l'Ebre".