Salut estrena a Terres de l'Ebre la campanya «No el deixis caure en el pou del suïcidi»

El Codi Risc Suïcidi es va activar 110 vegades a les Terres de l’Ebre durant l’any 2023

Aguaita
20 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:03h
Vinil de la campanya situat just davant del Mercat de Tortosa
Vinil de la campanya situat just davant del Mercat de Tortosa | SALUT
El Departament de Salut ha instal·lat temporalment uns vinils a prop de 90 punts de Catalunya, en una acció de carrer per prevenirelsuïcidi. L’acció forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” que el Departament va posar en marxa el desembre passat. En concret a les Terres de l’Ebre, estos punts s’han instal·lat a Tortosa, a la Plaça Barcelona; a Amposta, a la Plaça Ramon Berenguer IV; i a Mórad’Ebre, a l’Avinguda Diputació, davant l’institut Julio Antonio.

Els vinils, de 260 cm de diàmetre, estaran presents als diferents punts durant un mes, i representen un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. Amb esta instal·lació, Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al 061/Salut Respon. I és que detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables.

A Terres de l’Ebre, els episodis d’ideació suïcida han augmentat durant el 2023 respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Estes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023 respecte als casos de temptativa. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.

Amb dades provisionals, durant 2023 es van registrar a Terres de l’Ebre un total de 110episodis d’ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. D’estos, s’han identificat fins a 38 episodis en homes d’entre 30 i 60 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquest grup poblacional representa un 34% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi a Terres de l’Ebre, i suposa un increment del 10% respecte a les dades de 2022.

Íngrid Roca, gerenta de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, ha posat en valor “una campanya que incidix en l’entorn de les persones que tenen conducta d’ideació suïcida, ja que aquest entorn és qui pot identificar possibles conductes suïcides. Des del Departament estenem la mà a les persones que es puguen trobar en esta situació, i per això és vital trucar al 061, que és el número de referència per a l’atenció a la conducta suïcida a Catalunya".