Arrencaran els 54 aerogeneradors actuals de les Colladetes del Perelló per posar-ne 9 de més grans

L'Ajuntament aprova el projecte d'avaluació específica i Urbanisme decidirà si es pot donar el permís d'obres

Aguaita.cat
19 de febrer del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 12:21h
Màquines excavadores treballant prop dels molins del parc la Collada i Colladetes del Perelló
Màquines excavadores treballant prop dels molins del parc la Collada i Colladetes del Perelló | Anna Ferràs

L'empresaEnervent proposa renovar el parcColladetes del Perelló (Baix Ebre), una de les primerescentralseòliques que es van implantar a Catalunya, fa 25anys. Este parc té 54aerogeneradors i una potència de 36,63MW.

Amb la renovació, que es finançarà amb fonseuropeus, passarà a tenir 9aerogeneradors, que seran mésgrans que els actuals.

D'altra banda, mantindrà la capacitat de generaciód'energia, les línies d'evacuació i "les alineacions ja compromeses". "Es transforma la implantació actual en una més respectuosa i eficient", ha apuntat l'alcaldeSamuelFerré.

L'Ajuntament ha aprovat el projecte d'avaluació específica i ho eleva a la Comissiód'Urbanisme que ha d'avalar si pot donar la llicènciad'obres.

El consistori del Perelló haaprovat el Projected'ActuacióEspecífica (PAE) per a la llicènciad'obres de renovació del parceòlicLesColladetes.

La primerafase de la central, propietat de l'empresa Enervent, va entrar en funcionament el juny de 1999, i la segona, l'octubre del 2000. Segons la promotora, els 54aerogeneradors actuals "estan arribant al final de la seva vida útil" i proposa renovar-los i substituir-los per 9aerogeneradors "d'última generació", màquines "més potents, eficients i silencioses", però que són el doble de grans, de més de 200 metres d'altura.

Enerventdesmantellarà els molins i instal·larà els nous en el mateix àmbit d'afectació, en sòlnourbanitzable, fent ús de les mateixes línies d'evacuació d'energia i de les mateixes infraestructures d'accés, fet pel qual justifica en el PAE que "es tracta d'una modificació no substancial de l'autorització administrativa" de Les Colladetes, que ja compta amb la declaració d'utilitat pública.

La potènciatotal del parc es mantindrà en 36,63MW. Enervent també té a tràmit la construcció del parceòlicAmpliacióColladetes, al terme municipal delPerelló (Baix Ebre), una central de 4aerogeneradors, també de 200metresd'altura, i 13,37MW de potència, que va rebre la declaració d'utilitat pública i l'autorització administrativa de construcció de les seues infraestructures d'evacuació a final de l'any passat. La potènciatotal de Colladetes i AmpliacióColladetes és de 50MW.

En un acte públic sobre l'impacte de les energiesrenovables a les Terresdel'Ebre, celebrat a la seudeTortosa de la UNED a finals d'octubre, JoanFages, conseller d'Enervent, ja va avançar aquesta renovació i reconversió de Colladetes, que té un pressupost de 30,87milionsd'euros – més 564.000 per al desmantellament -. Fages va subratllar que, juntament amb la central Ampliació Colladetes, es pagarà a l'AjuntamentdelPerelló uns 2milionsd'eurosd'impostos per la llicència d'obres dels nous aerogeneradors i uns 350.000 - 400.000euros anuals de cànonmunicipal.

Com ha explicat l'alcalde Samuel Ferré, la reforma de Colladetes "feia temps que estava damunt de la taula" i s'executa aprofitant una línia d'ajuts europeus de renovació dels parcs existents "per lluitar contra l'emergència climàtica i l'impuls de les energies renovables". Ferré ha remarcat que l'equip de govern no veuria amb bons ulls la construcció d'un nou parc eòlic al municipi, però que aquest és un projecte "més neutre".

El batlle ha assenyalat que la renovació i "repotenciació" del parc suposarà un canvi "del perfil urbà - skyline - del Perelló" i que, encara que els nous molins de vent seran més grans i "més visibles", "no n'hi haurà tants" com ara. Samuel Ferré també ha recordat que el desmantellament de 45 molins de vent contempla el reciclatge de tots els elements antics i la restitució mediambiental de les zones que quedaran lliures d'aerogeneradors.

 

Arxivat a