Glòria Curto: «Tothom té la curiositat de voler tastar la millor botifarra d'ou de Catalunya»

La carnisseria centenària del Paulo de Camarles ha estat reconeguda per l’Escola Oficis de la Carn

Glòria Curto elabora la millor botifarra d'ou tradicional de Catalunya a Camarles
Glòria Curto elabora la millor botifarra d'ou tradicional de Catalunya a Camarles | Aguaita.cat
18 de febrer del 2024
Actualitzat el 15 d'abril a les 15:01h

La Carnisseria del Paulo va ser fundada l’any 1910 per la iaia Paula, sent la primera carnisseria de Camarles. Com molts dels negocis del Delta la iniciativa fou d’una dona, la seua empenta i visió de futur, la que va iniciar aquest negoci que ha anat passant de pares a fills. Els seus inicis van començar en aquest municipi del Baix Ebre on  en l'actualitat, encara hi ha la carnisseria i l’obrador, tot i que també disposen d'un establiment a Deltebre.

A la carnisseria del Paulo continuen elaborant-se els embotits amb el sabor d’abans, seguint el bon fer de la iaia Paula i incorporant la maquinària i els utensilis d’avui. Ofereixen una extensa gamma de productes elaborats amb qualitat, preus raonables i servits amb la simpatia i el tracte familiar de les dependentes dels diferents establiments, dirigits i supervisats per Glòria Curto, la nova generació de propietaris. L'Aguaita ha parlat amb ella.

GlòriaCurto Calduch, nascuda a Camarles el 31 de gener del 1982, va cursar estudis secundaris a Tortosa i va començar psicologia a la UB de Barcelona. Per diverses situacions va deixar aparcats els estudis i va tornar a casa, on va començar a ajudar els pares i, sense pensar-s’ho, s’hi va quedar, convertint l'ofici de carnissera-xarcutera en la feina que estima. El 2022, em va rebre la Carta de Mestre Artesà. Actualment fa 20 anys que es dedica a la cansaladeria-xacuteria, un ofici que l'omple. Aquest mes de febrer la botifarra d’ou que elaboren a la Carnisseria de Paulo va ser escollida la millor de Catalunya.

Com va rebre la notícia que la seua botifarra d’ou era la millor de Catalunya d’este 2024?

Per sorpresa, va ser el dia del meu 42 aniversari. Vaig rebre una trucada de l’Escola Oficis de la Carn, dient-me que la nostra botifarra havia estat premiada, la qual cosa significava que estava entre les primeres posicions de Catalunya, i també que assistiria a l’entrega de premis, ja que era una de les guanyadores. Enguany coincidia amb el sopar commemoratiu dels 125 anys de Gremi de Carnissers de Catalunya, així que va ser tota una sorpresa enmig d’un sopar que recordaré molt temps.

"La matèria primera ha de ser de primeríssima qualitat, amb les proporcions de cada cosa ben cuidades i calibrades, el més natural possible tot"


Com està feta? Té algun toc especial de la casa?

La nostra botifarra no té cap secret: està feta amb carns seleccionades de porc duroc, ous extra, sal i pebre, tot embotit en tripa natural. Nosaltres sempre treballem de la mateixa manera, en la botifarra d’ou i en tots els nostres elaborats: la matèria primera ha de ser de primeríssima qualitat, amb les proporcions de cada cosa ben cuidades i calibrades, el més natural possible tot, i cuidant molt la temperatura i el temps de cocció.
 

A la Carnisseria del Paulo, a Camarles elaboren la botifarra d'ou a la manera tradicional Foto: Aguaita.cat


Què va sentir en rebre aquest reconeixement?

Sento a parts iguals orgull i felicitat: orgull per la feina ben feta i constant, la qual cosa ens fa anar millorant dia a dia, i quan surten les coses tal com aspires, és un orgull immens. I felicitat ja que és un premi que per sort, he pogut compartir en les persones que més estimo, la meua família.

"La revesavia anava preguntant per les cases qui volia corder, i quan, peça a peça, el tenia tot venut, el sacrificava i el repartia; era la primera activitat com a carnisseria"


El seu és un negoci familiar, quina és la historia de la carnisseria de Camarles?

El nostre negoci es remunta 114 anys enrere, quan la meua rebesàvia va baixar de Vall-de-Roures, vídua i amb fills, a buscar-se la vida a Camarles. Ella va començar venent vetes i fils, i després a vendre animals: anava preguntant per les cases qui volia corder, i quan, peça a peça, el tenia tot venut, el sacrificava i el repartia; era la primera activitat com a carnisseria. Tot i així, no seria fins uns anys després el que naixeria la nostra botiga física, la qual ha estat sempre al mateix lloc, al carrer vint-i-set número 8 de Camarles. Anys després se’n va fer càrrec el meu “revés-iaio”, després el meu iaio, seguit del meu pare, i, des de fa tres anys, jo, sent la cinquena generació de la Carnisseria del Paulo.

"Els oficis són artesania, són saber fer, és un art que no té substitutiu possible, necessaris per tothom i per mantenir vives les nostres tradicions"


Com han rebut els veïns la noticia, l’han felicitat?

L’han rebut amb molta alegria, només fan que felicitar-nos i alegrar-se per natros. N’estem tots molt contents.
 

Un dels entepans de la millor botifarra d'ou tradicional de Catalunya servit a la Carnisseria del Paulo, a Camarles Foto: Aguaita.cat


S’ha venut bé la botifarra aquests dies?

Sempre s’ha venut molt bé, ja que és un producte molt suau al paladar i que li va bé a totes les menjades. I ara, a més a més, està aquella curiositat de voler tastar “la botifarra campiona”, i això ens ha portat a vendre’n més quantitat, la qual cosa ens fa molt contents.

"Els oficis treballem els fruits de la terra, la matèria prima tan necessària per viure, i ho fem d’una manera respectuosa i amb artesania, per això és necessari que els cuidem"


Li agrada el seu ofici? Per què cal conservar aquests oficis que donen servei a les persones i a més conservar les botigues amb tanta tradició?

He après a estimar el meu ofici, a treballar-hi amb passió. És el que m’han transmès els meus pares: he tingut la sort de tindre els millors mestres, i això és de les coses boniques que m’emporto d’ells. I si, els oficis són artesania, són saber fer, és un art que no té substitutiu possible, necessaris per a tothom i per mantenir vives les nostres tradicions. Els oficis treballem els fruits de la terra, la matèria prima tan necessària per viure, i ho fem d’una manera respectuosa i amb artesania, per això és necessari que els cuidem.

Arxivat a