La vicepresidenta Vilagrà presenta l'Estatut de Municipis Rurals a les Terres de l'Ebre

La vegueria de les Terres de l’Ebre aplega 33 municipis rurals que es podran beneficiar de les mesures d’este nou estatut

La vicepresidenta Vilagrà durant la seua intervenció a Prat de Comte
La vicepresidenta Vilagrà durant la seua intervenció a Prat de Comte | Cedida
Aguaita.cat
14 de febrer del 2024
Actualitzat a la 13:39h
La vicepresidentadelGovern, LauraVilagrà, ha participat a PratdeComte (Terra Alta) en una nova jornada de treball amb totes les alcaldiesrurals de la vegueria de les Terresdel’Ebre per explicar l’impacte que tindrà l’EstatutdeMunicipisRurals al territori.

Una iniciativa llargament reivindicada pel món rural i que suposarà “un abans i després en tots aquells municipis de menys de 2.000 habitants amb la condició de rurals o amb especial atenció aquells de menys de 500”, ha dit. Així mateix, ha destacat la importància d’esta llei “ja que condicionarà que les futures lleis que es facin en àmbits com l’habitatge o el territori es facin incorporant aquesta mirada cap al món rural”. Este estatut forma part del conjunt d’iniciatives que el Govern ha impulsat en el marc de l’AgendaRuraldeCatalunya i preveu que quede aprovat este mateix any.

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta Vilagrà ha explicat que aquest estatut “tindrà incidència real a la vida de les persones” i també “en la realitat territorial de Catalunya”. Ha detallat que “entre els objectius hi ha la voluntat de tirar endavant un seguit d’incentius econòmics, fiscals i normatius que afavoreixin el repoblament i el reequilibri territorial”. Així mateix, també se’n podran beneficiar tots aquells ajuntaments que tenen dificultats per la burocràcia i la manca de recursos.

Este EstatutdeMunicipisRurals arriba en un moment clau pel territori. En els últims temps la situació de despoblament d’algunes zones del país s’ha vist agreujada per múltiples raons. Un 75% de la població viu en un 15% del territori, mentre que el quart restant, ocupa el 85%. Així mateix, del total de 947 municipis que existeixen a Catalunya, 593 tenen una població que no supera els 2.000 habitants. Una realitat que fa indispensable l’aplicació de noves mesures per mirar de revertir este desequilibriterritorial.

Al final de la trobada amb les alcaldies, la vicepresidenta Vilagrà ha tingut unes paraules pel sector de la pagesia que aquests dies es mobilitza a les carreretes: “Des del Govern som plenament conscients de les reivindicacions i estem compromesos a tirar endavant una política decidida per ajudar el sector primari a tirar endavant”. Unes paraules que arriben després de fer-se públic el nou paquet de mesures que el Govern per ajudar el sector com l’ajornament de la posada en marxa de qualsevol nou tràmit burocràtic que depèn de la Generalitat o l’anunci del calendari de pagament d’ajudes al sector i els canvis en la llei de la cadena alimentària.