El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona reivindica la figura de l'ampostina Mari Chordà

El MAMT reivindica la figura i l’obra de l’artista, poeta, editora, gestora cultural i activista feminista Mari Chordà amb una exposició coproduïda amb el MACBA

Inauguració de l'exposició que homenatja a Mari Chordà al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona
Inauguració de l'exposició que homenatja a Mari Chordà al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona | Cedida
Aguaita.cat
09 de febrer del 2024
MariChordà (Amposta, 1942) és pintora, escultora, poeta, activista cultural, feminista... Tot plegat conforma “un vincle indissociable que sustenta una actitud i unes conviccions que determinen l’eix vertebral del seu treball i de la seua biografia”, segons destaca la historiadora de l’art TeresaGrandes per introduir l’exposició temporal ‘MariChordà... imoltesaltrescoses’ que acaba d’estrenar-se al Museud’ArtModerndelaDiputaciódeTarragona (MAMT) en coproducció amb el Museud’ArtContemporanideBarcelona (MACBA).

‘Mari Chordà... i moltes altres coses’ és oberta al públic fins al 28d’abril a la sala d’exposicions del MAMT (www.dipta/mamt), i a partir del juliol es podrà visitar al MACBA. La inauguració de la mostra a Tarragona ha anat a càrrec del diputat delegat de Promoció Social i Cultural de la Diputació, ÓscarSánchez, acompanyat de la directora del MACBA, ElviraDyanganiOse; de la curadora de l’exposició, TeresaGrandas, i del directordelMAMT, ManelMargalef.

Formada per desenes de pintures, escultures, llibres i documentació diversa vinculada a la trajectòria de Mari Chordà, l’exposició difon la faceta d’artista plàstica de l’autora ampostina i alhora en reivindica la seua figura i trajectòria en el camp de l’activisme social i cultural i del feminisme. En este sentit, el diputat Òscar Sanchez ha assenyalat que Chordà “és un exemple d’expressió artística lliure, i alhora representa una perfecta combinació entre art, compromís i territori”. Al mateix temps, segons ha afegit, l’exposició “s’emmarca en el compromís del MAMT per reivindicar l’art fet per dones”.

Tal com ha posat de manifest durant l’acte el director del MAMT, ManelMargalef, “la projecció d’ artistes de la demarcació, com la Mari Chordà, passa per projectes com aquest, que creen xarxa entre museus”. En este sentit, la directora del MACBA, Elvira DyanganiOse, ha destacat que el projecte, que s’anirà ampliant amb publicacions i activitats pedagògiques relacionades amb l’artista, “és fruit del treball conjunt i de la xarxa de solidaritat que s’ha creat entre ambdues institucions”.

Artista i activista

Mari Chordà Recasens va ser una de les pioneres de la seua generació a expressar la sexualitat femenina lliure, a parlar del plaer, de la maternitat i de relacions lèsbiques en la seva pintura i en la seva poesia. I l’any 1964, mentre encara estudiava Belles Arts a Barcelona, va pintar la primera ‘Vagina’. Ha exposat les seves obres en diferents indrets de Catalunya, l’estat i Europa, com ara el Casino d’Amposta, el cercle Artístic de Tortosa, el Pati de la Diputació de Tarragona, el MAMT, el Pati Llimona de Barcelona, el centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu Reina Sofía de Madrid, la Tate Modern de Londres o la Galeria Mayoral de París. El 2022 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat.
 
Com a activista cultural i social, l’any 1968, va fundar Llar a Amposta, un espai que durant dos anys va acollir concerts, exposicions i altres activitats. Quan es va traslladar a viure a Barcelona, als anys setanta, va crear amb un grup de dones la Sal, un bar biblioteca feminista pensat com espai de tertúlia, suport i assessorament, que derivaria en una editorial de literatura i assaig de dones. Mari Chordà també ha estat guionista, rapsode, poeta, lletrista en projectes musicals i impulsora de jornades a l’entorn de l’art o del feminisme, entre altres activitats.
 
L’objectiu de l’exposició per visibilitzar l’art fet per dones, compensant així la seva escassa presència al món de l’art al llarg de la història, coincideix amb el de la mostra ‘Artist s contemporan s, que des del gener també s’exposa al MAMT i que inclou obres de 15 autores, entre les quals una de Mari Chordà. Esta exposició col·lectiva romandrà oberta fins al desembre i es complementarà amb activitats paral·leles a l’entorn de les obres, de les autores i de l’objectiu general de la mostra.