La reforma de la carretera de la Vergonya no començarà abans d'un any i mig com a mínim

La presidenta de la Diputació ha apuntat que la tramitació ambiental, que depèn de la Generalitat, va amb retard

Una protesta amb vehicles en marxa lenta demanant les obres d'arranjament de la carretera.
Una protesta amb vehicles en marxa lenta demanant les obres d'arranjament de la carretera. | ACN
Redacció
08 de febrer del 2024
Actualitzat el 13 de febrer a les 2:37h
Les obres de la carretera que connecta Poblenou de Delta amb la Ràpita, coneguda com la carretera de la Vergonya, no s'iniciaran, com a mínim, fins a mitjan 2025. Així, ho ha confirmat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemi Llauradó, este dijous a Tortosa. La responsable ha defensat que des de l'ens s'han fet amb celeritat tots els tràmits necessaris per millorar esta via. Ara, resten a l'espera que el Govern emeta l'informe ambiental després de l'aprovació del pla zonal. Llauradó ha assegurat que l'actuació s'inclourà en el pla quadriennal i que es pressupostarà una partida en els comptes de 2025. "Som sensibles a esta necessitat i conscients de l'accidentalitat, tothom està remant en este sentit", ha expressat.

La presidenta de la Diputació ha remarcat l'actitud proactiva de la institució d'ençà que es va comprometre a incloure esta carretera, de titularitat municipal, a la xarxa provincial, ja que els municipis no podien assumir el cost per millorar-la i revertir-ne l'elevat índex d'accidentalitat. "La voluntat ha estat de màxima celeritat perquè els tràmits s'agilitzen al màxim des de l'inici, la Diputació ha estat molt rigorosa i molt eficient, no sé li pot retreure res", ha afirmat Llauradó.

L'ens supramunicipal està pendent que la Generalitat resolga el tràmit ambiental -la carretera transcorre pel parc natural de delta de l'Ebre. En este sentit, Llauradó ha assenyalat que s'ha de tenir en compte la qüestió ambiental, més enllà de millorar la seguretat viària. "L'actuació que hi fem ha de ser preservant el medi, però l'accidentalitat justifica evidentment que hi treballem", ha afegit. També ha recordat que era necessària l'aprovació del pla zonal per avançar en la tramitació.

Retard en la resolució ambiental

La presidenta de la Diputació ha admès que la tramitació ambiental va amb retard. Ha subratllat que normalment estos tràmits s'allarguen uns vuit mesos i que ja en porten més d'un any esperant. Amb tot, ha insistit que la resolució ambiental depèn del Govern. "Nosaltres no vam perdre ni un segon, un cop aprovat el pla zonal vam presentar l'esborrany del projecte a Medi Ambient de la Generalitat per tal que fes este tràmit, el que depèn de nosaltres no ho endarrerim", ha etzibat.

A l'espera d'este informe, la previsió és que s'incloga l'actuació dels treballs en el pla quadriennal. A més, tenen previst incloure una partida en el pressupost de l'any vinent. "Quan tinguem l'aprovació definitiva, que calculem que entre una cosa i una altra s'allargarà este any, ja tenim previst d'incorporar-lo al pla quadriennal", ha dit. Per la qual cosa, la licitació i l'adjudicació de les obres no es faran fins, com a mínim, el 2025.

Buscant seu a Tortosa

D'altra banda, la presidenta de la Diputació també ha explicat que l'Ajuntament de Tortosa els ha ofert diversos immobles de la seva titularitat per ubicar-hi la seu de la institució. Per ara, estan estudiant les propostes i encara no han tancat cap opció. Llauradó ha recordat que es va quedar deserta la licitació per adquirir el Palau Capmany després que cap empresa s'hi presentés. Per això, van descartar este edifici com la nova seu a les Terres de l'Ebre.

Provisionalment, i a partir de Setmana Santa, els treballadors s'instal·laran a la seu de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre. Actualment, ocupen les dependències de Base després d'haver de marxar de la seu del Palau Climent, que va patir un esfondrament d'un fals sostre.