El COPATE creu necessària l'aportació econòmica dels ajuntaments per al tractament de la mosca negra

El consorci deixa en mans dels consells comarcals com adoptar la proposta tècnica per repartir el 25% del finançament

Aguaita.cat
08 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:04h
L'helicòpter fent el tractament contra la mosca negra a l'Assut de Xerta
L'helicòpter fent el tractament contra la mosca negra a l'Assut de Xerta | Mar Rovira
Els treballs per combatre la plaga de la moscanegra als rius Ebre i Segre s'han iniciat esta setmana. En total, s'han previst sis tractaments que tenen un cost d'uns 535.000euros.
Enguany, per primer cop, els ajuntaments del BaixEbre, de la Riberad'Ebre i la Diputació de Lleida han d'assumir el 25% del cost -uns 100.000euros -, mentre que la resta va a càrrec del Govern i de la DiputaciódeTarragona. "És totalment necessari que el món local participi d'aquest finançament perquè si no no es podran garantir totes les actuacions", ha dit IvanGarcia, president del ConsorcidePolítiquesAmbientals de lesTerresdel'Ebre. L'ens ha deixat en mans dels consells com adoptar la seua proposta tècnica sobre el repartiment del finançament.

La campanya per lluitar contra mosca negra ha començat este dijous a l'assut de Xerta, on l'helicòpter ha llençat a primera hora d'este matí el producte per combatre-la. És un dels set punts establers del riu on es fan els tractaments. Ahir, també es va fer el primer al Segre. Segons els tècnics, els mostrejos a l'Ebre indiquen que les densitats són baixes, ja que, sostenen, la plaga està controlada des de fa anys. Els treballs es repetiran cada tres o quatre setmanes fins a la primavera quan s'intensificaran coincidint amb el moment que s'accelera l'activitat dels insectes.

A més, segons expliquen els experts, les larves es xifraven en milers fa disset anys quan van començar a tractar-los. Ara, en canvi, es compten per desenes o centenars. "És una actuació quirúrgica, es llencen 300 litres de productes cada dia que es fa un tractament", ha indicat el president de Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE).

Enguany serà el primer amb un nou finançament. La Generalitat assumirà el 50% del cost de la campanya i la Diputació de Tarragona el 25%. Així, el 25% restant serà finançat per les administracions locals. En concret, entre els consells comarcals del Baix Ebre i el de la Ribera d'Ebre i la Diputació de Lleida, que es farà càrrec de la part dels municipis lleidatans afectats. Segons Garcia, si les administracions locals no assumixen els 100.000 euros, un dels sis tractaments no es podrà dur a terme.

"Sense estes petites aportacions a l'hora de fer la licitació final no es podrà licitar pel total de l'import -535.000 euros- i això voldrà dir que alguns dels tractaments cauran; i tots sabem el que això pot comportar, no vull que les culpes vagen a COPATE perquè al final el territori és de tots, tots els municipis afectats han de posar de la seua part per garantir els sis tractaments i que la mosca no sigui un problema com en anys anteriors", ha asseverat.

De fet, Garcia ha indicat que la màxima aportació econòmica es xifra en 6.000 euros i que la mitjana ronda els 2.000. A la vegada, ha recordat que els tractaments contra el mosquit costen el doble i que hi ha municipis que paguen entre 40.000 i 50.000 euros.

Proposta tècnica

Al novembre, COPATE va presentar la seua proposta tècnica als consells comarcals per distribuir l'aportació de cada municipi. Esta fixa la quota segons les poblacions on es fan els tractaments i els quilòmetres de façana fluvial que tenen. "Això no vol dir que dins del consell comarcal arriben a un altre acord i la formula per a definir el finançament de cada municipi sigui diferent", ha assegurat el president del consorci. Garcia ha insistit que es tracta d'una proposta "totalment tècnica" que "políticament es pot transformar" i "adoptar-la" en funció dels acords a què arriben els alcaldes.

La setmana vinent els consells de la Ribera d'Ebre i del Baix Ebre tenen previst reunir-se per tractar esta qüestió. "Esperem que d'aquí surta un acord, ens retornen el document que els vam passar amb l'acceptació i, així, poder garantir tots els tractaments", ha tancat Garcia.