Uns 200 tractors tallen l'AP-7 a l'Aldea i este dimecres se sumen a les marxes lentes cap a Barcelona

També hi ha un altre tall a l'N-420, a Móra la Nova, entre altres punts d'arreu del país

Els pagesos al tall de l'Aldea, este dimarts a la tarda.
Els pagesos al tall de l'Aldea, este dimarts a la tarda. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
06 de febrer del 2024
Actualitzat el 07 de febrer a les 9:32h
Uns 200 tractors i pagesos ocupen des de migdia els quatre carrils de l'autopista en els dos sentits de la marxa a l'autopista AP-7 a l'Aldea sumant-se així a les protestes que estan tenint lloc arreu del país pel futur del sector primari. Paral·lelament s'estan duent a terme talls en diferents punts a la Ribera d'Ebre. Són els agricultors i ramaders del territori que han decidit treure el seu malestar al carrer i no pensen tornar a casa com a mínim en moltes hores. I és que els concentrats a l'Aldea han decidit ja esta tarda passar la nit al tall i demà dimecres al matí sumar-se a les marxes lentes que sortiran des de diverses demarcacions cap a Barcelona.

Al llarg de la tarda estan duent a terme una llarga assemblea al mig de l'autopista en què posen en ordre de prioritats totes les reivindicacions que poc a poc, sostenen, els han de permetre instroduir canvis que garantisquen un futur per al sector. Intenten posar sobre el paper aquelles reclamacions que veuen factibles. Tot i que algunes veus s'aixequen per demanar una "revolta pagesa que trenque el sistema", a l'hora de concretar el planteja disposar de productes alternatius als fitosanitaris que cada vegada tenen més vetats, també sistemes per combatre la "competència deslleial" per l'entrada de productes de països tercers a la Unió Europea als que no se'ls imposen tantes restriccions a la producció; igualment es queixen de la llibreta digital que els obligarà a traslladar a Madrid totes les actuacions que tinguen previst fer a les seues explotacions, i tota la burocràcia que cada vegada, afirmen, acolla més el sector. Els elevats costos de producció i els baixos preuis que obtenen pel fruit també està al reguitzell de de alertes que posen sobre la taula.

La llista de reivindicacions és llarga i bé de lluny, per això, amb el context internacional ja remogut per les protestes a França, s'han decidit a alçar de nou la veu, perquè consideren que el futur és cada vegada més curt. "Sóc la quarta generació de pagesos i l'última, perquè no he volgut que la meua filla seguisca les meues passes, perquè no vull que patisca com jo estic patint sent pagés", afirmava esta tarda Albert Pons, responsable de l'arròs de la Unió de Pagesos.