El Baix Ebre enquesta 145 empreses per ajustar la formació als perfils que més es necessiten

Segons l’estudi, l’agricultura, la indústria manufacturera, la construcció, el comerç, i l’hostaleria són els cinc sectors amb més contractació i demanda

La jornada ha comptat amb l'assistència de més de 150 persones.
La jornada ha comptat amb l'assistència de més de 150 persones. | Cedida
Redacció
05 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:41h
Els sectors amb més pes, vol de contractació i necessitats del Baix Ebre, l'hostaleria, la indústria manufacturera, l'agrari, el comerç i la construcció necessiten mig centenar de perfils professionals prioritaris que tenen "necessitats formatives que cal millorar". Esta és la diagnosi que la consulta Daleph ha fet per al Consell Comarcal del Baix Ebre. Amb una "àmplia representació poc habitual" de 145 empreses del Baix Ebre i també alguna del Montsià, s'han determinat 100 competències tècniques i 10 de transversals per a estos sectors i 28 accions que caldrà dur a terme per "actualitzar l'oferta formativa" a la demanda empresarial. La presentació ha estat presidida pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

Torrent, en l'acte 'Oficis i professions, oportunitats de projecció a les Terres de l'Ebre', ha reivindicat el paper "imprescindible" de la formació professional en un nou context on "les empreses", fins i tot les més tradicionals, s'han d'adaptar a "la nova realitat" i necessiten incorporar "nous coneixements i dinàmiques".

El conseller ha insistit que en esta transformació del model productiu, per revertir la falta de perfils professionals que s'han fet notar amb l'arribada de moltes empreses d'inversió estrangera, requerix una diagnosi "quirúrgica" per adaptar l'oferta formativa a la demanda empresarial, i ha celebrat la feina del Consell Comarcal del Baix Ebre en el context de la prospecció que es fa a tot el país. "Cal baixar al territori i defugir una planificació centralitzada i equitativa perquè potser en determinat lloc l'oferta queda curta i en altres sobra", ha apuntat.

Torrent ha recordat que el Govern ha incrementat el nombre de places de la formació professional, sobretot l'ocupacional i la continua - un 200% els últims dos anys -, i també de tècnics orientadors – amb 230 nous orientadors anunciats recentment -. En esta feina de planificació del futur del jovent, el conseller d'Empresa ha demanat la implicació de les famílies i les empreses, així com la implicació de la formació contínua de tota la carrera professional.

Resultats de la diagnosi

La consulta de Daleph, Clàudia Cardona, ha sigut l'encarregada de presentar els resultats de l'estudi de les necessitats formatives del teixit productiu del Baix Ebre impulsat pel Consell Comarcal. Davant de més d'un centenar de participants, s'ha explicat les cinc fases del procés de treball de la diagnosi i la confecció del mapa de l'oferta formativa de la comarca, que és la tercera del país en taxa bruta d'escolarització a la formació professional en joves entre 16 i 19 anys.

De les enquestes inicials fetes a 145 empreses i els grups de treball que s'han fet també amb els gremis i altres agents, s'han identificat els cinc sectors amb més pes al Baix Ebre, que són l'hostaleria, la indústria manufacturera, l'agrari, el comerç i la construcció. També s'han caracteritzat 188 formacions de 20 famílies professionals i 8 tipologies de formacions. Finalment, s'han localitzat 56 perfils prioritaris amb necessitats formatives.

Els resultats de l’estudi queden plasmats en les actuacions previstes en el pla d’acció 2024-2028 de l’ens supramunicipal. Així, es farà imprescindible el foment de la comunicació i l’impuls dels vincles entre administració pública, les empreses i els centres de formació, l’anomenada concertació territorial. És imprescindible, també, alinear l’oferta formativa amb les necessitats de les empreses, i per això se’n reforçarà i reestructurarà el teixit educatiu. La transformació digital i la transició energètica són aspectes a incorporar per a modernitzar-ne els sectors productius de les Terres de l’Ebre, així com dotar de transversalitat l’alumnat per garantir-ne la sortida laboral, ja que és un dels punts que les empreses troben a faltar. De l’estudi també se’n pot extreure el paper clau que juga l’administració com a òrgan coordinador i de suport per atendre les qüestions formatives i empresarials però també les socials, com les situacions de vulnerabilitat, biaixos de gènere o assegurar la salut organitzativa de les empreses i la salut emocional de les persones.

"La diagnosi permet actualitzar l'oferta formativa i orientar la planificació estratègica de la comarca", ha defensat Cardona. L'oferta actual, segons Daleph, "cobrix totalment o parcialment" el 94%-96% de les necessitats dels perfils professionals. "La cobertura de l'oferta formativa actual és molt àmplia i ara el repte és actualitzar-la i adaptar-la a les demandes que els agents han requerit pels seus sectors", ha conclòs la consultora.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Toni Gilabert, ha demanat unitat d'acció perquè es consensue "un model educatiu i de territori" que permeta als joves estudiar i desenvolupar la seua carrera professional a les Terres de l'Ebre, amb treballs qualificats i que aporten valor afegit. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha recordat que l'objectiu és "començar a incidir" en el pròxim curs escolar i "afinar" i generar l'oferta ocupacional segons estes necessitats empresarials. 

La jornada, amb l’assistència de més de 150 persones entre representants institucionals i del teixit socioeconòmic de les Terres de l’Ebre, ha comptat també amb dinàmiques amb grups de treball, en el marc de la II Conferència Estratègica del Baix Ebre.