El 80% de festes de correbous quedaran afectades si s'aprova la llei al Parlament

La ponència sobre la modificació legislativa per acabar amb els bous embolats i capllaçats comença este divendres

Bou embolat.
Bou embolat. | Cedida
Aguaita.cat
02 de febrer del 2024
Actualitzat el 27 de febrer a les 12:14h
Més de vuit de cada deu festes de correbous, tal com se celebren ara, quedarienparcialment o totalmentprohibides si s'aprova la modificació que regula les festestaurines i que preveu acabar amb algunes modalitats. En concret, si tira endavant la iniciativa parlamentària, que engega la ponència al Parlament este divendres, els bouscapllaçats i els embolats ja no es podran dur a terme.

Segons dades del departament d'Interior, obtingudes a través d'una petició de transparència, un 85,7% de les festes autoritzades entre el 2009 i el novembre del 2023 van incloure bous capllaçats o embolats –els bous a la platja també poden quedar prohibits, però no se n'ha registrat cap en els últims 15 anys.

El Departamentd'Interior va rebre en tot el període 722sol·licitudsd'autorització de festes –que solen incloure més d'una jornada, emmarcats en festes majors o altres celebracions locals. Un 97% de les peticions, 702, van ser acceptades – d'aquestes, 602 incloïen els bous capllaçats i embolats, més de vuit de cada deu.


3.000 dies de correbous a Catalunya els últims 15 anys

Les dades reflecteixen que, arreu de Catalunya, en l'últimadècada i mitja s'han autoritzat 2.985jornades de correbous. Un mínim de 1.774 van incloure els bousembolats, és a dir, l'activitat de deixar anar un bou en una plaça o en carrers tancats, amb estructures metàl·liques enceses amb foc a les banyes. Al seu torn, pel cap baix 589dies amb espectacles taurins van tenir bouscapllaçats, que consisteix a deixar anar un bou pels carrers d'una població, lligat per les banyes amb una corda, amb l'objectiu de controlar-ne el pas pel recorregut.

La resta de jornades – i també alguns dies amb bous capllaçats i embolats – es van celebrar altres modalitats, com els bous a la plaça, que consisteix a deixar anar els animals en un recinte tancat, construït amb barreres de protecció i grades per al públic, per a evitar que surtin del recinte.
 
Segons els balanços anuals de la delegació del Govern a Terres de l'Ebre, al voltant de quatre de cada deu espectacles de correbous entre el 2017 i el 2022 van ser de les modalitats que podrien quedar prohibides, un total de 801 dels 1.953 que es van celebrar. La proporció és similar cada any, així que mentre que el 2019 es van organitzar 181 xous de bous embolats o capllaçats d'un total de 440 espectacles en total (41,1%), el 2022 la proporció va ser similar: 201 del total de 469 (42,8%).

  

Els bous embolat i capllaçat suposen el 60% dels ingressos dels ramaders de bous braus

Des de l'AgrupaciódeComissionsiPenyesTaurinesdelesTerresde l'Ebre  (ACPTTE), alerten que eliminant les modalitats dels embolats i capllaçats, "la festa dels bous quedaria tocada de veritat". Amb la meitat dels espectacles, AdolfoLleixà, portaveu de l'ACPTTE, reconeix en declaracions a l'ACN que fins i tot suposaria un daltabaix sociocultural. "S'hauria de modificar la nostra manera d'entendre la festa i conviure-la", ha apuntat.

En l'àmbiteconòmic, el principal greuge seria per a les ramaderies de bous braus. L'Agrupació assenyala que la modalitat del bou enllaçat i la modalitat de bou embolat suposen el 60% dels ingressos dels ramaders. "Un ramader, pràcticament cobra per una tarda de bous, el mateix que per un bou embolat o capllaçat, i perdrien la majoria dels seus ingressos", lamenta Lleixà. "Això seria tocar de mort a les ramaderies del territori", ha afegit. També molts negocis de poblacions com Amposta, Deltebre o la Ràpita es veurien afectats. El festeig del bou capllaçat genera un impacte de milers dies en el municipi el dia que se celebra.

L'ACPTTE vol posar totes estes dades sobre la taula de la comissió que ha de debatre al Parlament la continuïtat o prohibició d'aquestes dues modalitats de la festa dels bous que es consideren "més agressives", com proposen els partits i les entitats que han promogut la proposició de llei. "Són aspectes importants, com també que no pot ser que un Parlament decideixi com ha de viure un poble la cultura i cap on han d'anar les seves festes", ha defensat el portaveu de l'Agrupació.
 

 

9 de cada deu dies amb jornades taurines, al Montsià i al Baix Ebre

Al voltant d'un 90% de les jornades taurines en l'última dècada i mitja s'han autoritzat al Montsià (1.402) o bé al BaixEbre (1.241), les dues comarques més al sud de Catalunya. Altres territoris com el Bages (119), la TerraAlta (72) i el Tarragonès (39) també n'han registrat. L'any passat, les úniques quatre poblacions de fora de les Terres de l'Ebre que van celebrar correbous van ser Cardona (Bages), Vidreres (Selva), El Morell (Tarragonès) i Mont-roig del Camp (Baix Camp).
 

La primera vaca de l'acte taurí de Sant Jaume d'Enveja, al mig de la plaça. Foto: J. Marsal / ACN


Nombre de festes amb correbous per municipi entre el 2009 i el 2023

Deltebre és el municipi del país on s'han autoritzat més dies amb correbous, amb 246 en els últims 15anys, és a dir, una mitjana de 16 per any. Les localitats d'Alcanar (225), Sant Jaume d'Enveja (214), Ulldecona (192), Tortosa (191), Amposta (189) i Camarles (182) també han allotjat un nombre significatiu de dies amb espectacles taurins.
 
Tortosa, la capital del BaixEbre, va ser el municipi amb més sol·licituds, 60, que van ser acceptades en la seua totalitat. Les festivitats es van repartir entre els diversos pobles que conformen el terme municipal, com ara Jesús, Reguers i Campredó.