Alginet: «Si finalment cal portar aigua en vaixells cap a Barcelona actuarem amb total transparència»

El president del CAT fa balanç del consum d'aigua de l'any alhora que ratifica que la interconnexió de xarxes no és una solució justa per al territori

Joan Alginet, president del CAT i Xavier Pujol, gerent, durant la roda de premsa per fer balanç del 2023
Joan Alginet, president del CAT i Xavier Pujol, gerent, durant la roda de premsa per fer balanç del 2023 | Sílvia Altadill
31 de gener del 2024
Actualitzat el 19 d'abril a les 16:55h

El Consorcid'AigüesdeTarragona tanca el 2023 amb un consumglobal de 77,7hm³ i amb la mirada posada en el 2024, quan l’ens commemorarà 35èaniversari de la posada en marxa del servei d’abastiment d’aigua al territori.

En una roda de premsa, celebrada al Col.legidePeriodistesdelesTerresdel'Ebre, el president de l'entitat, JoanAlginet, i XavierPujol, directorgerent del CAT, han fet balanç de l'any 2023 i dels reptes que el Consorci té en el 2024 en un marc actual marcat per la sequera i la declaració demà mateix de l'emergència a les conquesinternes de Catalunya.

Pel que fa a la situació de sequera, els responsables de l’ens han definit el 2023 com un “any de contrastos”. I, és que, en pocs mesos, el Comitèd’EmergènciaperSequera del CAT ha activat en diferents fases el seu pla d’emergència (actualment, en fase de normalitat). Alginet afirma que el CAT "vol ser part de la solució de país però que la interconnexiódexarxes no hauria de ser la solució ja que lluny de solucionar les coses, accentua el desequilibriterritorial"."Som més partidaris de la dessaladora de Foix i fins i tot de fer-ne una a Tarragona per abastir l'àrea metropolitana".

Un context, també, de contrast a causa de la marcada diferència entre la situació del territori que es nodreix de l’aigua del CAT respecte a altres punts de Catalunya, com l’àrea metropolitana de Barcelona. 

En esta línia, el president del Consorci ha recordat de nou que “no es planteja la interconnexió de xarxes. "Si, finalment, d’aquí a uns mesos, es requereix transportar aigua en vaixell, des del CAT ho gestionarem i explicarem amb total transparència", ha aclarit.
Malgrat això, el CAT vol posar el focus en estratègies eficients i realment efectives com la inversió en recursos per incrementar l’índex d’aigua regenerada.

Així doncs, els màxims responsables del CAT han agraït a l'industriaquímica del CampdeTarragona "l'esforç que està fent per reutilitzar aigua". "Si la industria reutilitza aigua, es convertix en un gran aliat per al riu Ebre", diu Alginet.

Al mateix temps el president considera que "és un any que hem estat condicionats per la sequera i que una entitat com el CAT no pot ser al.liena al debat del país entorn a com ajudar a superar-la.

Els responsables del Consorcid’AigüesdeTarragona han exposat el balanç anual del CAT. En xifres globals, els 69 municipis i les 26 empreses consorciades han consumit un total de 77,7 hm³ d’aigua durant el 2023, un 64% dels quals s’han destinat als municipis i el 36% restant a la indústria. Una dada semblant a la de l’exercici anterior que mostra, de nou, un notable increment en el consum d’aigua a la demarcació durant la campanya d’estiu, amb pics màxims registrats durant els mesos de juliol (8 hm³) i agost (8,4 hm³).

Durant els últims dotze mesos, el CAT ha finalitzat tres grans projectes que, plegats, sumen una inversió total de prop de 14 milions d’euros. A començaments d’any s’inauguraven les instal·lacions de desinfecció per llumultraviolada a l’EstaciódeTractamentd’AiguaPotable de l’Ampolla. Un equipament únic a Catalunya que ha permès ampliar i reforçar el procés de potabilització a través d’un mètode respectuós amb el medi ambient.
 

Dades de consum durant el 2023 al Consorci d’Aigües de Tarragona Foto: Cedida

 


Així mateix, a mitjans d'any entrava en funcionament la variantdel’Ametlla deMar. Una intervenció que va consistir en la substitució de 400 metres de tram crític de la canonada principal que es va impulsar amb la voluntat d’evitar futurs col·lapses com els registrats el 2020 i 2021. Esta nova infraestructura es va equipar amb fibra òptica per monitorar el seu estat a temps real. De la mateixa manera, s’ha desplegat fibra a través de més de 13.000 tubs i 85 quilòmetres de traçat de canonada i s’han realitzat dos diagnòstics integrals. El cost global del projecte s’ha enfilat fins als 8,3 milions d’euros.

Pel que fa a inversions a executar durant el 2024, el CAT preveu posar en marxa dosparcsfotovoltaics ubicats als dos centres de treball de Constantí i l’Ampolla. En total, es posaran en funcionament més de 8.500 plaques solars que generaran un 40% de l’energia necessària en les dues instal·lacions del Consorci.

Alhora, després de la seua adjudicació a finals de l’any passat, durant este 2024 s’iniciaran les obres de construcció dels dos dipòsits reguladors de Vila-seca i Cunit que han de dotar de més garanties la zona litoral del Tarragonès i el BaixPenedès. Esta serà una actuació destacada d’execució pròpia del CAT que requerirà una inversió global de 15 milions d’euros, cofinançats al 50% amb l’Agència Catalana de l’Aigua.

Finalment, es preveuen avenços importants en la connexió definitiva de l’Espluga de Francolí amb la xarxa del Consorci, així com en la redacció dels estudis encarregats pels consells comarcals de l’Alt i el Baix Camp que, en materialitzar-se, permetran l’arribada del servei del Consorci cap a municipis com les Borges del Camp, Alforja o Vila-rodona.
 

 

Balanç anual del Consorci d'Aigües de Tarragona Foto: Sílvia Altadill

 

L'aigua de consum, lliure de microplàstics

L’aigua captada i subministrada pel Consorci d’Aigües de Tarragona està lliure de microplàstics. Així ho certifiquen els resultats preliminars de l’estudi en les aigües de consum de l’estat espanyol impulsat per l’Asociación Española de Abastecimientos de Aguay Saneamiento (AEAS). “Es tracta d’una notícia molt rellevant per al Consorci, ja que aquestes conclusions reforcen la garantia de la qualitat de l’aigua que subministrem”, assegura Joan Alginet, President de l’ens. En el procés d’estudi, s’han analitzat mostres representatives de diversos punts de la xarxa de distribució del CAT en diferents períodes temporals.

Increment de visites escolars 

Al llarg del 2023, han visitat l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de l’Ampolla un total de 2.934 persones, el que suposa un increment del 130% respecte a les dades del 2022. En este sentit, les previsions per al present curs escolar són molt positives. En paraules de Joan Alginet, President del CAT, “si es compleixen les expectatives, entre els mesos de setembre i juny podrien acabar visitant el CAT més de 4.000 infants, joves i adults. Això, més enllà de representar un nou rècord en la història de l’ens, significaria sobretot que cada vegada més veïns i veïnes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre venen a conèixer en primera persona el funcionament dels engranatges del Consorci”.

Amb estes visites, els representants del CAT, consideren que formen a la ciutadania del futur i està és consciència sobre l'utlització de l'aigua.

 

Este estiu, el Consorci d'Aigües de Tarragona celebra els seus 30 anys Foto: Sílvia Altadill

 

Trenta anys del CAT

El 2024 serà un any destacat per al Consorci d’Aigües de Tarragona, ja que se celebra el 35è aniversari de l’inici del servei de subministrament d’aigua al territori. El CAT commemorarà l’efemèride amb un acte central a l’estiu, a principis de juliol i també es preveuen activitats complementàries per apropar la tasca del Consorci a tota la població beneficiària.

També és farà una mesa amb alcaldes joves per què ratifiquen el seu compromís amb l'entitat ja que molts en el moment de la seua creació, no havien ni nascuts. 
Al llarg del 2023, han visitat l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de l’Ampolla un total de 2.934 persones, el que suposa un increment del 130% respecte a les dades del 2022.

En este sentit, les previsions per al present curs escolar són molt positives. En paraules de Joan Alginet, President del CAT, “si es compleixen les expectatives, entre els mesos de setembre i juny podrien acabar visitant el CAT més de 4.000 infants, joves i adults. Això, més enllà de representar un nou rècord en la història de l’ens, significaria sobretot que cada vegada més veïns i veïnes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre venen a conèixer en primera persona el funcionament dels engranatges del Consorci”.