Torna GastroMar l'Ampolla, les jornades gastronòmiques dedicades als productes de la mar ebrencs

Els pròxims dies 3, 4 i 5 de març, l’Ampolla tornarà a convertir-se en l’epicentre de la cuina marinera

El xef Joan Roca durant la seua participació en el Congrés culinari GastroMar, a l'Ampolla
El xef Joan Roca durant la seua participació en el Congrés culinari GastroMar, a l'Ampolla | Arxiu
Aguaita.cat
30 de gener del 2024
Actualitzat el 02 de febrer a les 11:32h
Els pròxims dies 3, 4 i 5 de març, l’Ampolla tornarà a convertir-se en l’epicentre de la cuinamarinera i de les Terresdel’Ebre amb la celebració de la quarta edició de GastroMar l’Ampolla.

Les jornadesprofessionalsgastronòmiquesicientífiques, organitzades per l'Ajuntamentdel'Ampolla amb la coordinació de la FundacióAlícia i RepicatSc, són les úniques dedicades exclusivament als productes de la mar, la sostenibilitat, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre, des d’un punt de vista científic i culinari.

Enguany, GastroMar l’Ampolla arriba, a més, amb l’objectiu de posar en valor i reivindicar el nostre patrimoni culinari i gastronòmic.

A pocs mesos de que Catalunya llueixi la distinció de RegióMundialdelaGastronomia, GastroMar l’Ampolla 2024 vol posar el focus en la cuina tradicional, aquella basada en receptes ancestrals que s’han mantingut al llarg dels anys gràcies als cuiners i cuineres del nostre país. Una tradició que també es manté viva en plats que els xefs d’avui dia saben reinterpretar en elaboracions modernes i d'avantguarda. Així, GastroMar l’Ampolla 2024 demostrarà la gran vàlua que representa l’equilibri entre modernitat i tradició amb plats molt emblemàtics de la cuina marinera. “Buscarem l’equilibri entre el passat i el present de la cuina marinera, i revisarem l'empremta de la història i de la cuina tradicional i clàssica del peix tant en l’àmbit restaurador com popular”, segons els organitzadors.

D’esta manera, i com és habitual, GastroMarl’Ampolla reunirà en el seu escenari gransxefs d’arreu del territori, que seran els encarregats d’oferir sessions de cuinaendirecte. Enguany, serà una edició molt heterogènia, amb figures de la cuina professional de la talla de GessamíCaramés (Meleta de Romer, l’Ametlla de Mar), VicentGuimerà (L’Antic Molí*, Ulldecona), JoanBosch (Can Bosch*, Cambrils), MarcGascons (Els Tinars*, Llagostera; Bell-Lloc, Santa Cristina d’Aro; i L’Informal, Barcelona); MiquelGarcía (Terrassa Terramar, Llafranch); o el flamant Cuinerdel’Any, MartínComamala (539 Plats Forts, Puigcerdà).
 
La veterania i la mestria arribaran amb figures de la cuinatradicional com ara el gran JeanLouisNeichel, xef del desaparegut restaurant Neichel** de Barcelona, que cuinarà el seu mític “LenguadoMario”, inspirat en la “nouveaucuisine”; els germans Jaume i JosepFont, fundadors i antics propietaris del restaurantSaPunta, de Pals (Girona), que oferiran una sessió de cuina amb plats històrics del mar i muntanya de l’Empordà, com ara els calamars farcits i un lenguado “meunier” fet a la sala; i la cuinera AidaReverté, del restaurant LesPalmeres (Les Cases d’Alcanar), que prepararà un plat de l’àvia, un suquet amb cabuts i betes.

En esta edició, a més, GastroMar l’Ampolla també oferirà cuinamarineracàntabra, de la mà del xefNachoSolana, quarta generació al front de l’emblemàtic restaurantLaBienAparecida, Ampuero (Cantàbria).
 

Debats, col·loquis i ciència
 

A més de cuina en directe, GastroMar l’Ampolla ofereix molt més. Ofereix debat i coneixements al voltant dels productes de la mar, així com altres ingredients del territori. Posarà sobre la taula “els temes que preocupen i ocupen a la gent del mar; temes com ara com seguir apostant per la sensibilitat envers el sector, promocionar el peix de llotja, donar visibilitat a pescadores i pescadors i a les arts de pesca sostenibles, l’aqüicultura de peix i marisc, i la cuina i gastronomia basades en el producte marítim”.

Així, en esta edició, es tornarà a comptar amb els coneixements culinaris i científics del xefMarcPuigPey, de la FundacióAlícia. Les expertes pescadores, peixateres i cuineres de l’AssociacióCatalanadeDonesdelaMar vindran per oferir una ponència i una sessió de cuina en directe amb peix de llotja, reivindicant l’ús d’espècies poc conegudes a taula, i el peix de temporada. I també es comptarà amb JoanAlginet del col·lectiuGALPTerresdel’Ebre/Mardel’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer), i de ToniMassanés, de la FundacióAlícia.
 
Amb este format que es manté en les últimes edicions, es pretén veure i viure com les cuineres i cuiners treballen en directe, amb els productes que la part acadèmica i científica defensen i promocionen, per les seves particularitats i possibilitats culinàries i gastronòmiques mentre es debat sobre el present i futur de tot plegat.

GastroMar l’Ampolla 2024, que se celebrarà com és habitual a l’HotelFlamingo de l’Ampolla, es podrà seguir en directe via streaming pel canal de YouTubeGastroEvents i per TV al CanalTerresdel’Ebre. En tot cas, són jornades obertes a tots els públics, i més especialment, als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar amb els xefs i conferenciants.
 

GastroMar l’Ampolla, tot un referent en la cuina marinera
 

GastroMar l’Ampolla és un esdeveniment referent i pioner en este gènere i perfil d’actes. Nascudes ara fa quatre anys, les jornades gastronòmiques, a més del reconeixement propi que l’avala gràcies a les entitats i institucions que hi participen, van ser mereixedores del premi Catalonia Hub Seafood 2022, a la Fira Internacional Seafood Expo Global & Seafood Processing Global.
 
Els seus objectius principals són fomentar l’ús i consum dels productes mariners, especialment els del Delta de l’Ebre, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes, i temes com l’alimentació responsable, la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar. Així com donar visibilitat i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d’arreu, d’elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes, utilitzant aquests productes.
 
En estes jornades gastronòmiques es tracten temes relacionats amb la cuina marinera i la cuina a bord, però també de la sostenibilitat de la mar, i del valor que tenen espècies de peix de llotja menys conegudes pel consumidor, i poc habituals a les cartes dels restaurants.