Els permisos per a activitats de turisme aqüícola passen a tenir validesa cinc anys enlloc d'un

Esta és una de les principals novetats del Pla territorial quinquennal de desenvolupament i gestió de l'activitat de turisme aqüícola a Catalunya

El responsable de Musclarium, a la Ràpita, mostrant una corda de musclos.
El responsable de Musclarium, a la Ràpita, mostrant una corda de musclos. | Cedida
Redacció
29 de gener del 2024
Actualitzat a les 16:12h
L'autorització per realitzar activitats turístiques en explotacions aqüícoles s'allarga d'un a cinc anys. Esta és una de les principals novetats del Pla territorial quinquennal de desenvolupament i gestió de l'activitat de turisme aqüícola a Catalunya (2024-2028), que el Departament d'Acció Climàtica ha aprovat este dilluns amb la seua publicació al DOGC. Fins ara, les empreses que sol·licitaven el permís només disposen d'una autorització vàlida d'un any. El sector aqüícola, concentrat principalment a la costa de l'Ebre, l'únic lloc on es duu a terme l'activitat, havia reclamat l'allargament. L'any 2022 es van autoritzar vuit establiments per efectuar activitats de turisme aqüícola, set de les quals van ser prorrogades per a 2023.

Les autoritzacions s'hauran de demanar entre l'1 de gener i el 15 de febrer de cada any i, segons el Departament, si es complixen amb els requisits i es concedixen, no caldrà renovar-les en els pròxims cinc anys.

L'activitat de turisme aqüícola, segons recorda la Generalitat, és complementària a l'activitat d'explotació aqüícola, que ha de ser la principal. L'objectiu és que ajude a diversificar l'economia d'estes explotacions. Habitualment, consistix en una part principal explicativa i de visita a les instal·lacions de producció. Este tipus d'activitat, afegix Acció Climàtica, ajuda a la difusió del patrimoni, tradicions, oficis i cultura vinculats a l'activitat aqüícola i marítima de la zona; a la promoció i revalorització dels productes aqüícoles produïts a la zona; o a la difusió de les relacions entre la qualitat del medi natural i les activitats humanes.