El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre anima empresaris i emprenedors a presentar projectes al Fons de Transició Nuclear

Acordat el repartiment dels recursos per al 2024, amb línies d’ajuts per millorar la competitivitat de les empreses, sector primari, projectes turístics i noves inversions empresarials

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez.
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez. | Generalitat de Catalunya
Aguaita
25 de gener del 2024
Actualitzat el 26 de gener a les 14:32h
El Fons de Transició Nuclear ha acordat el repartiment dels recursos per al 2024. L’objectiu: estar al costat de les empreses i dels autònoms del territori i posar totes les facilitats perquè els projectes industrials que vulguin desenvolupar nova activitat a les zones de transició nuclear puguin fer-ho amb unes condicions més favorables gràcies al Fons de Transició Nuclear. 

“Comencem a canalitzar de manera més concreta els recursos del Fons de Transició Nuclear perquè les empreses s’hi puguin beneficiar”, assegura el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez. “El Fons de Transició Nuclear ha de ser una palanca per preparar-nos i oferir oportunitats a tots els veïns i veïnes que més directament es veuran afectats pel tancament de les centrals nuclears i que les noves generacions tinguin llocs de treball per desenvolupar-se al territori”, recorda Salvadó. 

A més, el delegat ha insistit a “animar empresaris i emprenedors perquè comencin a preparar els seus projectes per presentar-los al Fons de Transició Nuclear, perquè només amb aquesta col·laboració els Fons revertiran a les Terres de l’Ebre i serviran per tenir alternatives quan tanquin les nuclears”.  
 

Imatge de la central nuclear d’Ascó. Foto: Generalitat de Catalunya

 

Generar ocupació i oportunitats


Generar ocupació i oportunitats de futur per donar resposta a l’impacte del futur tancament de les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball als territoris que les envolten, és l’objectiu del Fons de Transició Nuclear, creat amb la Llei 5/2020 i que recapta el 50% dels ingressos relacionats amb la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear. 

L’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear, presidit pel secretari d’Empresa i Competitivitat del Govern català, Albert Castellanos Maduell, ha acordat aquest mes de gener el repartiment dels recursos corresponents a l’exercici del 2024. Més del 50% dels recursos es destinaran a ajudes a projectes empresarials, en convocatòries de la Generalitat, adaptades a la realitat territorial dels municipis afectats, a les comarques de la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, el Priorat, la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià, les Garrigues i el Segrià, i focalitzades en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic. 
 

Imatge d’arxiu d’una reunió del Fons de Transició Nuclear, amb el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell. Foto: Generalitat de Catalunya


A partir de l’abril, es publicaran les línies d’ajuts que, principalment, subvencionaran inversions empresarials d’alt impacte, noves oportunitats de negoci, sector primari, turisme i allotjament rural. Pel que fa a les inversions d’alt impacte al territori, es flexibilitzaran els requisits actuals, amb llindars mínims d’inversió més baixos i intensitats d’ajuda més elevades, tant per generar nous llocs de treball com per a actius fixos com ara l’adquisició de sòl industrial. 

També s’adaptarà la línia d’ajut per detectar i implementar noves oportunitats de negoci, destinada a millorar la competitivitat, les polítiques d’innovació i la comercialització d’activitats empresarials i negocis establerts, amb cofinançament per a plans estratègics i recursos per fer-los realitat, com també una modalitat per atreure nova activitat econòmica que generi ocupació de qualitat. 


Sector primari

Pel que fa al sector primari, les convocatòries que actualment formen part de l’activitat habitual del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural tindran recursos addicionals als territoris de les àrees nuclears per millorar la competitivitat de les explotacions agràries.

Per últim, també es prioritzaran projectes turístics per contribuir a posicionar les nostres comarques com a gran referent mundial de l’alimentació i el turisme enogastronòmic, amb suport directe al desenvolupament de nou allotjament i producte turístic vinculat a l’enogastronomia.

La resta de recursos es destinaran a finançar projectes locals i d’iniciativa i lideratge públic per finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears en funcionament a Catalunya.