La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’HTVC incorpora una nova tècnica innovadora als seus pacients

Es tracta de la dissecció submucosa endoscòpica, una tècnica menys invasiva

L'equip d’Endoscòpia Digestiva de l’HTVC realitzant una dissecció submucosa endoscòpica
L'equip d’Endoscòpia Digestiva de l’HTVC realitzant una dissecció submucosa endoscòpica | ICS Ebre
Aguaita.cat
25 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:53h
El 18 de gener, el digestòleg de l’HospitaldeTortosaVergedelaCinta (HTVC), DiegoÁlvarezdeSotomayor, ha portat a terme dos casos de dissecciósubmucosaendoscòpica (DSE) a la Unitatd’EndoscòpiaDigestiva de l’HTVC, acompanyat pel Dr. HugoUchima (Hospital Trias i Pujol / Centre Mèdic Teknon, Barcelona), reconegut expert nacional en la tècnica.

A Catalunya i l’Estat espanyol hi ha pocs centres que oferisquen aquesta modalitat de tractament perquè encara hi manquen professionals capacitats per a ensenyar- la. En este sentit, a finals de l’any passat, el digestòleg de l’HTVC va finalitzar una estada formativa a diferents centres hospitalaris al Japó per a perfeccionar-se en la DSE i altres tècniques avançades de resecció endoscòpica de neoplàsiesgastrointestinals precoces.
 
L’estada ha estat una fita important en el procés d’aprenentatge de la dissecció submucosa endoscòpica que el Dr. Álvarez de Sotomayor va iniciar durant la seua etapa a l’HospitalStMark’sdeLondres els anys 2017 i 2018, i culminarà amb la realització de diversos casos de dissecció submucosa endoscòpica a l’HTVC supervisats per experts nacionals i internacionals, com el de la setmana passada o el del juliol passat amb la visita de la Dra. NorikoSuzuki.
 
L’estada formativa s’ha dut a terme a centres de referència mundial per al tractament d’estes malalties, sota la supervisió de quatre expertsinternacionals en endoscòpiaavançada. El període formatiu ha inclòs assistència a més de 50 procediments de dissecció submucosa endoscòpica, tallers de simulació en models artificials i virtuals, i un curs de formació train the trainer a l’Osaka International Cancer Institute.
 
“El propòsit és adquirir la competència necessària per a incloure la dissecció submucosa endoscòpica a la cartera de serveis que ofereix la Unitat d’Endoscòpia Digestiva al llarg del 2024, i així equiparar-lo a altres centres de referència a l’àmbit nacional”, explica Margarita Villar, cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’HTVC.
 
A hores d’ara, a l’HospitaldeTortosaVergedelaCinta ja s’estan duent a terme un nombre creixent de casos de resecció mucosa endoscòpica sota immersió (underwater EMR), tècnica que el digestòleg de l’HTVC també ha perfeccionat durant la seua estada formativa al Japó. A més, ja s’ha incorporat la dissecció submocosa de forma independent en casos més senzills per a incorporar-la, posteriorment, en d’altres més complexos.

 

Una tècnica menys invasiva

 
La DSE és una tècnica avançada inicialment desenvolupada al Japó per al tractament endoscòpic de tumors del tub digestiu en estadis precoços o en pòlips grans. “Suposa un avenç significatiu en el tractament d’aquestes lesions, ja que permet ressecar-les i extreure-les en bloc del tub digestiu sense fragmentar-les. Això possibilita aconseguir un diagnòstic anatomopatològic més precís, un fet que augmenta les taxes de curació i, en la majoria dels casos, evita la necessitat d’un tractament quirúrgic major”, explica el Dr. Álvarez de Sotamayor.
 
La incorporació d’esta tècnica permet disposar d’una opció mínimament invasiva per al tractament curatiu de neoplàsies precoces colorectals i gàstriques que avui dia, atès el dèficit de facultatius competents en la tècnica a Catalunya i l’Estat espanyol, segueixen tractant-se mitjançant cirurgia convencional.
 
MariaJoséRallo, directora de l’HTVC, conclou que des de la direcció del centre es dona “el màxim suport a la millora continua i al doctor Álvarez per impulsar aquesta tècnica via endoscòpica per a resoldre un pòlip o càncer precoç d’una forma més àgil i sense cirurgia oberta. De fet, la majoria de les persones ateses poden marxar a casa el mateix dia. El nostre objectiu és precisament aquest, millorar l’experiència a l’Hospital”.