L'Ajuntament de Santa Bàrbara ha de donar la llicència de construcció de la polèmica planta de compostatge

La direcció general de Qualitat Ambiental, a través de la Ponència Ambiental, ha emès una declaració favorable a l'avaluació d'impacte ambiental

Vista general dels terrenys on es projecta la planta de compostatge.
Vista general dels terrenys on es projecta la planta de compostatge. | ACN (Jordi Marsal)
Redacció
25 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:48h
La planta de compostatge de Santa Bàrbara ha superat el darrer tràmit administratiu abans de poder demanar la llicència d'obres a l'Ajuntament. La direcció general de Qualitat Ambiental, a través de la Ponència Ambiental, ha emès una declaració favorable a l'avaluació d'impacte ambiental ordinària que s'havia exigit a l'empresa promotora del projecte, Ecompost de l'Ebre SL. El consistori de Santa Bàrbara ja ha rebut la comunicació i ha de refer l'expedient de la llicència d'obra abans de concedir-la. "No em sembla ni bé ni malament. Era previsible. Es van presentar moltes al·legacions que s'han desestimat i les administracions superiors han decidit que el projecte és viable si es fan les coses ben fetes", ha apuntat l'alcalde Antonio Ollés.

Segons la resolució de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, amb data 19 de desembre de 2023, a la qual ha tingut accés l'ACN, es determina que, "globalment", el projecte de planta de compostatge de Santa Bàrbara "no ha de comportar efectes significatius pels vectors ambientals, si la seva gestió es porta a terme d'acord amb les condicions descrites" en l'estudi d'impacte ambiental, el qual es qualifica de "moderat". L'informe ja ha arribat a l'Ajuntament de Santa Bàrbara perquè reface la llicència ambiental municipal. En el plenari d'aquest dimecres es va comunicar a totes les formacions. "No tenim res a dir, amb l'informe, només podem acatar-lo", ha recordat l'alcalde Antonio Ollés.

Mesures correctores

El Departament d'Acció Climàtica inclou algunes mesures correctores "addicionals" a les condicions de la mateixa declaració ambiental i del projecte tècnic. Pel que fa al patrimoni arqueològic, arquitectònic o jaciments paleontològics, s'hauran d'aturar les obres si apareixen restes patrimonials; referent al soroll, s'estableixen els valors límit de "zona de sensibilitat acústica" de les edificacions de l'entorn de l'activitat; si es constata alguna incidència de males olors generades per l'activitat, "s'hauran d'aplicar les corresponents mesures correctores, inclosa la realització i implementació d'un pla de maneig d'olors". La planta també haurà de disposar d'un sistema de control de plagues des del període de proves.

Al·legacions descartades

La Ponència Ambiental va exigir a Ecompost de l'Ebre SL una avaluació d'impacte ambiental ordinària. No era suficient la simplificada que havia presentat. En el tràmit d'informació pública efectuat per l'Ajuntament de Santa Bàrbara, el febrer de l'any passat, es van presentar onze al·legacions contra la implantació de la planta de compostatge, que els veïns del municipi van rebutjar en una consulta popular.

Totes s'han desestimat. "Malauradament, no s'han molestat en contestar en qüestions com l'aqüífer, que argumenten que no està protegit. Estem en una sequera i volem salvaguardar les masses d'aigua potable, i aquí li posen a sobre una planta de compostatge", ha lamentat Enric Lange, portaveu de l'associació ambiental de veïns de Santa Bàrbara, Amevesaba.

D'altra banda, la CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) no qualifica els terrenys en l'àmbit de flux preferent (inundabilitat), i l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) confirma que la planta de compostatge "no es troba dins de cap zona de risc d'inundació d'origen fluvial". Ara bé, l'ACA admet que els terrenys de la planta "es troben afectats per risc d'inundació d'origen pluvial o d'escolaments procedents de terrenys o camins veïns". En aquest sentit, l'organisme reclama que el projecte tècnic i la llicència ambiental de competència municipal estableixin "les solucions oportunes".

"Esta comunicació va arribar després del període per presentar al·legacions, però ho inclourem en els permisos d'obres perquè es blindi de possibles inundacions i afectacions climàtiques", ha assegurat Lange. De fet, Amevesaba, descarta emprendre accions legals, però avisa que "fiscalitzarà" tota la tramitació, construcció i activitat de la planta de compostatge. "Si no hi ha cap anomalia, ho veiem correcte. Però si veiem deficiències, ho farem arribar a Acció Climàtica", ha apuntat. "Aquí no acaba res. Hem de poder protegir l'aqüífer del Montsià", avancen des d'Amevesaba.

Les dades de la planta

Ecompost de l'Ebre de SL construirà una instal·lació per fabricar compost amb una capacitat de producció de 21.000 tones anuals. La capacitat de tractament de residus - dejeccions ramaderes, residus de la indústria agroalimentària, restes de producció i fangs del tractament d’aigües residuals - serà de 25.000 tones per any, gairebé la meitat del previst inicialment. La planta ocuparà una superfície de 60.222 metres quadrats i s'ubicarà a uns quatre quilòmetres a l'est de Santa Bàrbara. El consum d'aigua de l'activitat serà de 450 metres cúbics anuals, que es portaran de la xarxa municipal amb camions cisterna.