Boletaires en espera després d'una primera florada fora de sèrie

Els aficionats als bolets a les Terres de l'Ebre ja han tingut enguany un mes extra, avançat a les dates habituals i amb una gran quantitat de rovellons i camagrocs | El Museu de les Terres de l'Ebre exposa 180 espècies en les Jornades Micològiques

Sílvia Berbís
20 d'octubre del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 15:23h
Un boletaire amb rovellons, camagrocs i fins i tot un pebràs al cistell.
Un boletaire amb rovellons, camagrocs i fins i tot un pebràs al cistell. | Sílvia Berbís

Un mes, per avançat, de regal. Això és el que ja han tingut enguany els aficionats al bolet, que han vist com la temporada ha arribat un mes abans del que és habitual, a meitat de setembre en lloc de començar a partir d’ara. A este fet extraordinari, a més, se li ha sumat la gran quantitat de bolets que han sortit durant les últimes quatre setmanes, sobretot d’espècies tan preuades com el rovelló i el camagroc, que han omplit cistells al Port i a altres serres del territori i comarques properes. Arribats a este punt, la temporada ha entrat en fase d’espera, i que rebroten els bolets i, amb ells, la fal·lera per collir-los, depèn de l’arribada de noves pluges, apunten els experts.

“Enguany hem tingut una primera florada com no es recordava des de fa trenta anys, tant per la gran quantitat de bolets com perquè han arribat molt aviat, a causa de les pluges de juny, juliol, i al fet que el 20 d’agost van caure fins a 60 litres per metre quadrat en alguns indrets”, explica Joan Moisés, membre de l’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre Bitxac. Este expert, destaca, pel que fa a espècies, l’extraordinària quantitat que s’ha vist de dos de ben preuades, el rovelló i, especialment, el camagroc, que ha aprofitat l’absència de vent de les últimes setmanes per proliferar de forma intensa. També han sortit els rossinyols, més en zones de carrasques, ara surten les morenetes, i també s’han vist, com a curiositat, més farineres bordes (Amanita fal·loides) del que és habitual, un fet a tindre en compte perquè es tracta d’una espècie que, de consumir-se, podria resultar mortal.
Amb tot, “la temporada ha entrat ara en espera perquè en les dos o tres últimes setmanes no ha plogut, i els bolets s’han assecat i ha començat a sortir el cuc, sobretot al rovelló”, explica Moisés. Per tant, i amb un mes extra a la butxaca, “cal esperar ara noves pluges per a que rebroten els bolets”, assegura.

180 espècies al Museu de les Terres de l’Ebre

Coincidint en esta temporada tan extraordinària, s’han celebrat este cap de setmana al Museu de les Terres de l’Ebre les X Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre. Amb motiu d’este esdeveniment boletaire s’han pogut recollir i mostrar als més de 300 visitants que hi ha passat, un total de 180 espècies de bolets diferents (en un 75 % provinents del Port i altres indrets del territori i la resta de serres veïnes com Prades), de manera que els més aficionats han pogut observar-ne les característiques, diferències, i aprendre informació força interessant per distingir-los. Part dels bolets exposats havien estat recollits dissabte al matí en la sortida de camp que va reunir mig centenar de persones. També les dos conferències organitzades van comptar amb un públic nombrós, fet que evidencia el gran interès que desperta el món de la micologia.