El motiu per què la majoria dels registres civils ebrencs no registren naixements des del setembre

Els nounats ebrencs ja no poden tenir el nom del seu municipi al DNI, només els de les ciutats dels hospitals on naixen

Imatge d'arxiu d'un nadó a l'àrea de pediatria d'un hospital.
Imatge d'arxiu d'un nadó a l'àrea de pediatria d'un hospital. | Pau Masó
S.Berbís
24 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:15h
Diversos ajuntaments de les Terres de l’Ebre han vist per sorpresa com no constaven nounats inscrits als Registres Civils dels seus municipis des del setembre. Alguns se n’han adonat quan han anat a buscar el primer nadó del 2024 i estranyament, no em figurava cap, tal com han reconegut a aguaita.cat. Evidentment, se’ls donava la corresponent explicació.

El motiu és l'assumpció progressiva dels nous canvis derivats de la nova Llei de Registre Civil, segons els quals el lloc on queden inscrits els infants, i per tant el lloc de naixement que consta ja en la documentació personal com ara el DNI o el passaport, és el de la població on s'ubica l'hospital on naixen i no el municipi on estan empadronats els progenitors i on han de residir. En el cas de les Terres de l’Ebre, només pot figurar com a lloc de naixement els dels hospitals públics on es produeix el part, per tant, Tortosa, Amposta o Móra d’Ebre.

I és que fins ara, la llei permetia inscriure els nadons a una població diferent de la de naixement, per exemple, si era el lloc de residència dels progenitors. Només calia que després del part, l’hospital, un cop introduït al programa informàtic el lloc d’empadronament dels pares, marqués este municipi per enviar al seu registre civil la petició d’inscripció del nadó. I així quedava el seu nou fill inscrit al registre del poble, un cop este tramités el certificat. Ara, segons fonts de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l’única opció que tenen en el seu cas és enviar la petició al Registre Civil de Tortosa. El mateix passa amb l’hospital comarcal d’Amposta, segons fonts del Registre Civil, que ha d’enviar totes les sol·licituds d’inscripcions al registre d’Amposta, encara que els nadons siguen d’un altre poble, i el mateix amb l’hospital de Móra d’Ebre. També tenen l’opció, això sí, de deixar que els progenitors, si així ho demanen, siguen els que personalment facen el tràmit d’inscripció al registre civil dels seus pobles enlloc del centre hospitalari, però han de saber que amb això no aconseguiran un resultat diferent.

I és que amb el sistema anterior, el que podien fer els registres civils és clicar en la nova fitxa del nadó un indicador complementari segons el qual, a efectes legals, constaria com a lloc de naixement el municipi on eren empadronats els pares, i així per tant a la documentació personal de cada nadó posava el seu poble. Però ara, este marcador complementari no apareix a l’aplicatiu informàtic del nou programa que ha desplegat el ministeri de Justícia, segons els registres civils consultats.

D’esta manera, els nous infants posem-hi de la Ràpita, de Deltebre, de Roquetes, o de la majoria dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre, ho tenen difícil per ser considerats dels seus pobles, almenys de naixement. És el cas dels 31 nadons nascuts a la Ràpita en este període, 30 dels quals han quedat inscrits a Tortosa. A Deltebre van poder saber qui era el primer nadó de l'any perquè va náixer l'1 de gener i en ser una població on tothom es coneix, es va saber qui era, però no perquè figurés al registre civil del poble.

Des del passat mes de setembre, han nascut a l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta 339 nadons, que han quedat inscrits al registre de la ciutat siga quin siga el seu poble d’origen. Altra cosa és que al padró figure al seu municipi, clar, però no al seu DNI, una circumstància que ja es donava fa més de 50 anys.