Alcanar celebra l'any Estellés, en commemoració del centenari del naixement del poeta de Burjassot

L'Ajuntament ha preparat un cicle d'actes d'abril a setembre per retre tribut al poeta que ha deixat una empremta indeleble en la poesia valenciana contemporània

Vicent Andrés Estellés en una imatge d'arxiu
Vicent Andrés Estellés en una imatge d'arxiu | Arxiu
Aguaita.cat
24 de gener del 2024
Actualitzat el 05 de febrer a les 10:13h
Amb motiu de la commemoració del centenari del naixement del poeta valencià VincentAndrésEstellésl’Ajuntamentd’Alcanar, a través de la RegidoriadeCultura i Vinculació amb el PaísValencià, ha preparat una programació especial per recordar la figura i l’obra d’Estellés.

Des de l’abril fins a setembre el municipi s'omplirà d'activitatsdiverses, amb la participació de destacats compositors, cantants i poetes. Entre ells, BorjaPenalba, FrancésAnyó (Estellés de mà en mà) Rodonorsinvictes (Lluís i Olga), i AndreuValor compartiran l'essència poètica d'Estellés a través de les seues obres. L'esdeveniment inclourà una cloenda en format de micròfon obert per als joves del municipi, proporcionant una plataforma inclusiva per a la participació d'aquests. Així mateix, no faltarà el ja tradicional "SoparEstellés", una experiència que fusiona la poesia amb la gastronomia.

El regidordeCultura, XaviBarrera, ha indicat que “tots aquests esdeveniments tindran lloc a l'Auditori José Antonio Valls, buscant també convertir-se en un punt de referència per a l'agermanament dels Països Catalans”.Segon afegia “els dos territoris, País Valencià i Catalunya, compartim la cultura, la llengua i moltes tradicions, per tant és important crear aquest tipus de propostes per preservar i difondre la nostra identitat a les futures generacions”.

L’alcalde i regidor de  Vincle amb el País Valencià, JoanRoig, ha destacat que “la programació és un gest simbòlici una forma de promoure l’agermanament entre els Països Catalans, compartint un poema que reflecteix la connexió amb la terra i la riquesa de la diversitat cultura, tal com reproduïm a continuació en aquest fragment de la seua obra”. Per acabar, Roig agraïa la col·laboració de totes les persones que faran possible la programació i animava els joves a participar en les activitats dedicades a Estellés “per a conèixer millor la nostra extensa cultura poètica i vincles amb el País Valencià”.

Prendrem la copa de terra
 
i beurem àvidament
 
tota la terra i el mar
 
d'un lent got inacabable.
 
Beurem el cel i la selva.
 
Pujarem llargues escales,
 
els extingits patrimonis,
 
la queixa de les guitarres,
 
i mirarem la finestra
 
i enlairarem la bandera.
 
 
 
VICENT ANDRÉS ESTELLÉS
 
Assaig d'un adeu