La festa de Sant Antoni treu mig miler de balladors als carrers d'Alcanar

Es tracta d’una festa inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya

Ball de la jota vella i la jota nova als carrers i places.
Ball de la jota vella i la jota nova als carrers i places. | Cedida
Redacció
22 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:11h
Alcanar ha viscut un cap de setmana intens amb la celebració de Sant Antoni, una de les festivitats més participatives del municipi. Sobretot cal destacar el ball popular amb la participació de més de 500 balladors, que van omplir els carrers de la ciutat de goig i tradició. Com és habitual els balladors es van vestir amb faixa i mantons, de fa més d'un segle, per ballar la jota vella i la jota nova als carrers i places ja tradicionals en estes dates, sota l'atenta mirada de la resta del veïnat que gaudia d'esta tradició tan arrelada al municipi.

L'alcalde, Joan Roig, agraïa la implicació de tots els canareus per fer possible la celebració de Sant Antoni. Segons detallava "el fet veure els carrers plens de gent, en especial durant els balls, ens demostra que esta festivitat gaudeix de molt bona salut, gràcies a la transmissió d'esta tradició entre generacions". Així mateix, també agraïa la tasca de la Comissió de Sant Antoni per fer possible cada any la celebració de la festivitat.

Per la seua banda, el president de la Comissió de Sant Antoni, Isidre Balada, també es mostrava satisfet per l'elevada participació durant els balls, superant les més de 500 persones. En aquest sentit, comentava que "gràcies a aquesta implicació dels veïns la festa de Sant Antoni està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, una celebració amb més de 100 anys d'història, que forma part del nostre patrimoni cultural immaterial, que continuarem protegint i promovent sempre amb el suport de l'Ajuntament".

Un altre dels actes més destacats de la programació va ser la Despertada en honor a Sant Antoni que es va fer diumenge. Un any més, cap a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo, juntament amb els veïns, van ser els encarregats de despertar els veïns amb cançons tradicionals en diferents punts de la ciutat. Tal com marca la tradició l'últim carrer va ser el de Sant Antoni, on els veïns del carrer van preparar la xocolatada popular.

Enguany com a principals novetats es van celebrar un campionat de guinyot i un altre de morra, dos jocs molt arrelats al nostre territori i que van aconseguir molt bona acollida per part dels veïns. En el cas de la morra sobretot es vol recuperar aquest joc antic, que consisteix en encertar quants dits té estesos el contrincant, mentre té la mà darrere de l’esquena.

També unes cites imprescindibles de la programació de Sant Antoni a Alcanar va ser la cercavila, missa i processó en el seu honor. Centenars de persones van formar part d'estos  actes, que van incloure la benedicció dels animals, la trencada d’ olles i el sorteig del mantó de Manila.