Tortosa tindrà enguany un pressupost de 45,5 MEUR d'euros, un 27% més que el vigent

L'aprovació comptarà amb els vots de l'equip de govern (MT-PSC i ERC) a més del regidor de la CUP, a l'oposició

Els regidors Maria Jesús Viña, Mar Lleixà i Víctor Grau, amb l'alcalde, Jordi Jordan.
Els regidors Maria Jesús Viña, Mar Lleixà i Víctor Grau, amb l'alcalde, Jordi Jordan. | ACN
Redacció
19 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:48h
L'Ajuntament de Tortosa té previst aprovar el pressupost del 2024 en el ple que se celebrarà el 29 de gener. Els comptes pugen a 45,5 MEUR, un 27,53% més que els darrers que va aprovar el consistori el 2022. L'aprovació comptarà amb els vots de l'equip de govern (MT-PSC i ERC) a més del regidor de la CUP, a l'oposició, amb qui s'han treballat i pactat. L'alcalde de la ciutat, Jordi Jordan (MT-PSC), ha reiterat en la presentació dels comptes estev divendres que la despesa s'ha incrementat principalment per l'augment del preu de l'energia i dels sous dels treballadors municipals. Segons ha apuntat, el cost de l'enllumenat s'ha encarit un 54,5%, el gas un 158% i les despeses financeres un 200%. Les inversions seran de 4,9 MEUR.

El pressupost ascendix a 94,2 milions d'euros en el conjunt del grup municipal, que inclou l'Ajuntament, l'EPEL Hospital, Tortosa Media, Tortosasport, GESAT, GUMTSA, Tortosa Salut i el Consorci Ruta dels Tres Reis. L'increment és del 24,33% respecte a l'últim pressupost aprovat el 2022. Els comptes del consistori seran de 45,5 milions d'euros, un 27,53% més, un pressupost "realista i equilibrat", "que respon a les necessitats" de la ciutat i "posa les persones al centre", com ha destacat l'alcalde. Un dels ajustos més destacats és el del capítol de despeses que en dos anys havia quedat molt "desfasat".

El pressupost 2024 s'estructura en sis eixos, "una ciutat per a les persones, de progrés, més amable, amb més atenció a la via pública, una ciutat verda i adaptada al canvi climàtic, i que aposta per la cultura i el patrimoni, i un municipi transformador i descentralitzat". 

Les principals actuacions són la construcció de les dos llars d'infants (a Ferreries i el Temple) amb 1,4 milions d'euros, l'arranjament de la via pública amb un pressupost de 448.000 euros, 60.000 euros per l'eliminació de barreres arquitectòniques, 60.000 euros per la millora de camins municipals i 100.000 euros de millora de l'enllumenat. També s'habilitarà la segona àrea d'estacionaments provisional als terrenys d'Adif o s'invertiran 400.000 euros en habitatge per joves.

El consistori contempla una partida de 440.000 euros per a la climatització del mercat municipal; 210.000 euros per la climatització del Museu i 400.000 euros per la instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals. En l'àmbit de patrimoni s'actuarà al balneari del Porcar amb una inversió de 370.000 euros i en un tram de muralla (210.000 euros). El pressupost de les EMD de Jesús, Bítem i Campredó i els pobles dels Reguers i Vinallop, s'augmentarà un 13,69%. La ràtio l'endeutament serà d'un 45,20% tot i que es preveu reduir-lo en dos milions d'euros.

D'altra banda, els ingressos incrementaran un 18% per l'augment dels directes per les implantacions empresarials previstes i obres importants com l'ampliació de l'HTVC, i sobretot per les transferències corrents i patrimonials que incrementen un 38% i un 59%, respectivament. En este últim capítol és on es preveu destinar els interessos del dipòsit bancari de 2 MEUR que ha anunciat el consistori.

Les despeses corrents incrementen un 17%, sobretot per l'adequació de les retribucions de personal i les despeses financeres que s'han disparat més del 200%.