Ascó I és la nuclear de tot l'Estat que més incidents ha notificat al CSN l'any 2023

La seguix la central de Cofrentes (València) , mentre que Ascó II i Vandellòs II ocupen el tercer i quart lloc del rànquing

Central Nuclear d'Ascó a la Ribera d'Ebre
Central Nuclear d'Ascó a la Ribera d'Ebre | Cedida
Redacció
19 de gener del 2024
Actualitzat a les 15:27h
Ascó I encapçala la llista de centrals nuclears de l'Estat que més successos va notificar al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) durant el 2023, amb dotze incidents. Segons dades de l'organisme publicades este divendres, la seguix la central de Cofrentes (València) amb vuit, mentre que Ascó II --set incidents- i Vandellòs II -cinc- ocupen el tercer i quart lloc del rànquing format per les vuit centrals nuclears operatives. Les tres centrals catalanes estan operades per l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV).

Entre totes van notificar fins a 40 successos al CSN. Així, 36 van ser classificats com a nivell 0, és a dir, "sense significació per a la seguretat". Un va arribar a nivell 1 o "anomalia" i tres van quedar fora de l'escala "en no estar vinculats directament amb la seguretat nuclear i la protecció radiològica".

El CSN considera com a notificable "qualsevol incidència, anomalia o degradació que haja passat en una instal·lació nuclear, radioactiva o transport amb un potencial impacte en la seguretat nuclear o radiològica". Un 35% de les notificacions van ser per criteris relacionats amb l'operació de la instal·lació, el mateix percentatge que per especificacions tècniques de funcionament. Un 25% va ser per actuacions de sistemes de seguretat i un 5% corresponents a salut i seguretat laboral.

Els 40 successos notificats per les centrals de l'Estat al CSN és la xifra més alta -juntament amb els 40 del 2017- des del 2015, quan se'n van produir 57. Així, des dels 24 successos del 2020 la xifra ha anat creixent. El 2021 se'n van registrar 37 i el 2022, 38.