L'ESMUC i la URV impartiran a Tortosa una doble titulació de primària i estudis superiors de música

Les primeres deu places s'oferiran el curs vinent per a quintets d'instruments metalls

Presentació de la nova oferta formativa de l'ESMUC i la URV a Tortosa
Presentació de la nova oferta formativa de l'ESMUC i la URV a Tortosa | Govern
Aguaita.cat
19 de gener del 2024
Actualitzat el 22 de gener a les 10:49h
L'EscolaSuperiordeMúsicadeCatalunya (ESMUC) impartirà el graud'ensenyamentsartísticssuperiorsdemúsica fora de Barcelona. Ho farà a Tortosa, al conservatori de la DiputaciódeTarragona, i juntament amb la UniversitatRovirai Virgili  (URV) oferiran una doble titulació per qui vulgui fer també el graud'EducacióPrimària al CampusTerresdel'Ebre.

La nova oferta formativa començarà el cursvinent amb les deuplaces. En quatre cursos hi hauran quaranta alumnes. Els estudisdel'ESMUC seran per a trompeta, trompa, trombó i tuba, per formar dos quintets de metalls. La consellerad'Ensenyament, AnnaSimó, ha remarcat que és una aposta "estratègica" per la tradició musical i el potencial de l'Ebre, per "retenir i captar" talent.

El vicepresident de la DiputaciódeTarragona, EnricAdell, ha manifestat que "aquest projecte és una oportunitat històrica i, des de la Diputació, estem molt satisfets de poder sumar al costat de l'ESMUC i de la URV amb l'objectiu de fer avançar el territori en matèria educativa i cultural. Estos estudis representen una oportunitat per retenir i captar talent al territori a més de reconèixer la tradiciómusical de les Terresdel'Ebre".
 
Esta nova dobletitulació permetrà a l'alumnat desplegar les seues competències interpretatives, a la vegada que contribuirà a assolir les competències pedagògiques, que li possibilitaran, en un futur, desenvolupar-se professionalment en un doble perfil: intèrpretsd’altnivell i docents amb altescompetènciesmusicals.

Els aspirants hauran de superar les provesd’accés a l’ESMUC (que es faran el mes de maig) i a la URV (les provesd’accés a la universitat i les provesd’aptitudpersonal).
 
 
En concret, aquest itinerari es podrà obtenir en les modalitats dels instruments del quintet de metall: trompeta, trompa, trombó i tuba. La tria d’aquests instruments respon a la rica herència cultural de les Terres de l’Ebre, que es reflecteix en les seues manifestacions musicals i, especialment, les bandes. A més, està previst que un dia a la setmana l’alumnat desenvolupe les matèries orquestrals i de grans conjunts a Barcelona.

 

Les bandes de música, node social a l’Ebre

 
Les bandes, a més d’esdevenir agents culturals als municipis i que formen part de l’imaginari sonor de les manifestacions festives locals, actuen com a nodesocial i activitatcomunitària que articula el territori entorn de la música. Esta articulació va més enllà, fent confluir l’activitat amateur amb l’activitat professional que s’hi esdevé, fins i tot amb una dimensió internacional a través de certàmens com el de la Sénia o altres festivals que es despleguen al territori. Hi ha una trentenadebandes a les quatre comarques que conformen les Terresdel’Ebre (Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià), amb una població que no supera els 200.000 habitants.
 
Davant d’este potencial musical, el desplegament d’estudis superiors de música a Tortosa busca reconèixer el nivell musical del territori, retenir el talent de les Terres de l’Ebre i contribuir a alimentar l’ecosistema musical, tot generant-hi ocupació de qualitat.
 
 
L’ESMUC ja desenvolupa una altra doble titulació, en este cas en conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya, entre el grau en Matemàtiques i el grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música.