Les dones deportades protagonitzaran a l'Ebre el dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust

Dilluns 22 de gener s'inaugura l'exposició Resistents i deportades, i el 27 de gener Joan B. Beltran presenta la seua investigació sobre Maria Cinta Rodríguez

Redacció
18 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:17h
Imatge del cartells dels actes commemoratius a les Terres de l'Ebre.
Imatge del cartells dels actes commemoratius a les Terres de l'Ebre. | Cedida
Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa organitzen diferents actes entorn del 27 de gener, quan es compleix l’aniversari de l’alliberament dels camps de concentració i d’extermini d’Auschwitz.

Amb el títol ‘Actes en memòria de les víctimes de l'Holocaust. Les dones deportades’, enguany es vol posar especial èmfasi en les víctimes femenines. El dilluns 22 de gener, a les 19 hores, al Palau Oliver de Boteller, s’inaugurarà l’exposició de l’Amical de Mauthausen ‘Resistents i deportades’, que romandrà oberta al públic fins al 23 de febrer, la coordinadora del grup de professorat ebrenc impulsor de Memòria Històrica DEMD-Ebre, Carme Maigí, oferirà la xerrada ‘Explicar l’inexplicable’.

El dissabte 27 de gener, a les 12 hores, a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa, es presentarà la investigació de l’estudiós d’història ebrenca Joan B. Beltran sobre la deportada de la Galera descoberta recentment Maria Cinta Rodríguez. Durant l’acte també es farà lectura del Manifest de l’Amical de Mauthausen, amb la participació de Montse Brull, familiar del deportat assassinat a Gusen Josep Brull Solares, i de la jove investigadora Mireia Margalef.

El nombre de deportats i deportades ebrenques als camps nazis és aproximadament 202, dels quals van sobreviure només 61.

L'any 2005 les Nacions Unides van instituir el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, en remembrança de l'alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz el 27 de gener de 1945. En este camp van morir més d'un milió de persones, la majoria jueus. L'Holocaust va ser un episodi de genocidi i tortura en ple segle XX, en què van morir assassinades prop de nou milions de persones en camps de concentració i extermini. Entre els milions de víctimes de l’Holocaust es compten persones jueves i gitanes, eslaves, LGTBI, testimonis de Jehovà, persones que eren estigmatitzades com a discapacitades, presoners de guerra soviètics, persones opositores al nazisme, republicans i republicanes, etc.

Les institucions i entitats organitzadores són els Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre dels Departaments d’Igualtat i Feminismes, de Justícia, Drets i Memòria, de Cultura i d’Educació; l’Ajuntament de Tortosa; l’Amical de Mauthausen i altres camps i DEMD-Ebre.