ERC Ebre votarà a tots els ajuntaments contra la interconnexió, amb una moció pròpia o la de la PDE

Els republicans apunten que Junts per Catalunya "recupera l'esperit convergent" defensant l'obra de connectar el CAT i el sistema Ter-Llobregat

Roda de premsa d'Esquerra, este dijous.
Roda de premsa d'Esquerra, este dijous. | ACN
Redacció
18 de gener del 2024
Actualitzat a les 14:34h
La Federació de l'Ebre d'Esquerra Republicana referma el seu rebuig a la interconnexió de xarxes entre el Consorci d'Aigües de Tarragona i el sistema Ter-Llobregat, que suposaria portar aigua del riu Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. Tant la secretària general com el vicepresident de la federació ebrenca d'ERC han insistit que este és el posicionament que han mantingut el president Aragonès i el conseller Mascort, però el reforçaran si cal amb la votació d'una moció a tots els plenaris de les Terres de l'Ebre. Serà la moció que impulsa la Plataforma en Defensa de l'Ebre o una pròpia. Els republicans també han denunciat "el filibusterisme" de Junts que interpel·la Mascort mentre s'absté en una moció d'oposició a la interconnexió.

Tal com han fet als ajuntaments de Tortosa i Ulldecona, ERC donarà suport i impulsarà mocions de rebuig a la interconnexió de les conques internes amb la de l'Ebre. Sobre la proposta per fer esta infraestructura, el Govern i els representants d'ERC han rebut "pressions i demandes" de lobbies professionals, sectors empresarials, i "d'algun partit, que "cada vegada van més en augment", segons ha assenyalat la secretària general de la Federació de l'Ebre d'Esquerra.

"Som la garantia per evitar el transvasament a Barcelona via la interconnexió de xarxes", ha defensat Norma Pujol. Denuncia que esta obra és contrària a l'equilibri territorial i "perpetua" un model de desenvolupament "extractiu del segle XX". ERC reivindica un model de "respecte territorial" basat en una política de gestió de l'aigua "eficient i sostenible".

Els republicans asseguren que estan prenent mesures per garantir "l'abastiment i l'autosuficiència hídrica" de l'àrea metropolitana de Barcelona per a "situacions extremes com l'actual" i fins i tot "per fer actuacions que en un futur puguin dur a revertir de manera progressiva" el transvasament de l'Ebre al Camp de Tarragona.

El vicepresident de la Federació de l'Ebre, Adam Tomàs, ha insistit que l'ADN d'ERC "és antitransvasista" i que Junts per Catalunya "recupera l'esperit convergent" de defensar la interconnexió de xarxes hídriques, "una obra a la qual no han renunciat mai", ha denunciat. Tomàs ha acusat Junts de fer "filibusterisme" en abstenir-se en la votació de la moció parlamentària dels Comuns per rebutjar la interconnexió, l'endemà que la diputada ebrenca de Junts, Irene Negre, havia interpel·lat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, sobre transvasar aigua de l'Ebre fins a Barcelona.

Priorat, Foix i Xerta-Sénia

Els republicans ebrencs també han assegurat que tant la proposta d'Acció Climàtica per portar aigua de l'Ebre als embassaments del Priorat, com la ubicació de la futura dessalinitzadora del Foix no amaguen cap possibilitat d'interconnexió de conques i que vetllaran perquè així siga en un futur. "No es farà cap moviment si no es pot garantir del cert que del pantà de Siurana no anirà cap gota d'aigua de l'Ebre cap a Riudecanyes", ha assegurat Pujol. "L'aigua de l'Ebre ha de servir per als pagesos de la conca de l'Ebre", ha afegit.

Tomàs també ha afegit que la ubicació del Foix l'ha escollit l'estat espanyol – que pagarà la planta – i que el Govern supervisarà que "servisca per al que s'ha projectat, i que no siga un punt de suposada interconnexió", com també farà amb el canal Xerta - Sénia per "garantir que no permeta portar aigua de l'Ebre cap a València".