Cemex provarà a Alcanar una planta per convertir residus en hidrogen

La multinacional cimentera preveu processar-hi més de 2.000 tones per obtenir-ne 400 d'hidrogen verd

Vista panoràmica de la planta de Cemex a Alcanar
Vista panoràmica de la planta de Cemex a Alcanar | ACN
Aguaita.cat
16 de gener del 2024
Actualitzat el 13 de març a la 13:22h

La multinacional cimentera Cemex ha anunciat que provarà a la seua fàbricad'Alcanar una novaplanta per convertirresidus en hidrogen "a escala de demostració".

Ho farà en el marc del projecteHYIELD, del qual formen part diverses empreses i entitatseuropees i estatals, que ha aconseguit una subvenció de 10milionsd'euros de la convocatòria HoritzóEuropa de la UE.

Segons l'empresa, la nova instal·lació que acollirà la fàbrica de Cemex preveuprocessar més de 2.000tones de residus per aconseguir prop de 400tonesd'hidrogenverd, que es provarà per a diferents usosindustrials com ara combustibles nets o producció de fertilitzants, entre d'altres.

El comunicat corporatiu detalla que a Europa es produeixen anualment uns 300 milions de tones de residus amb el potencial de produir més de 30 milions de tones d'hidrogen renovable. El projecte HYIELD vol abordar aquesta possibilitat al llarg de quatre anys, buscant la integració de tecnologies i processos per "convertir de forma eficient fluxos de residus biogènics en hidrogen verd d'alta puresa a un cost molt competitiu". Tot plegat, apunten, ha de permetre "demostrar la seva aplicació per ajudar a descarbonitzar diferents sectors, com el transport marítim, l'aviació i la indústria intensiva d'energia".

El projecteHYELD està coordinat per Magtel i Cemex hi participa també a través de les societats vinculades WtEnergyAdvancedSolutions y Synhelion. En formen part també com a socis, a l'estatespanyol, H2site, Veolia, Enagás, Eurecat, Cetaqua, grup Inveniam, CSIC i laFarga. En l'àmbit europeu, hi participen Mincatec, Sintef, Aristeng i ArcelorMittal.

 

Arxivat a