Recullen signatures per evitar l’aprovació del topònim «Vinaroz» per part del nou govern amb Vox

Els grups desbancats del govern per la moció de censura, PSPV Vinaròs i Compromís, demanen el suport ciutadà per "blindar" el nom de Vinaròs com a únic oficial des de fa més de 40 anys

Façana de l'Ajuntament de Vinaròs.
Façana de l'Ajuntament de Vinaròs.
S.B.
16 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:36h
Els grups municipals del PSPV Vinaròs i de Compromís, que el mes passat van ser desbancats del govern municipal de Vinaròs, al País Valencià, amb una moció de censura aprovada pel PP, Partit de Vinaròs Independent i Vox, han iniciat una recollida de signatures per mostrar el seu rebuig i el de la ciutadania a la possible oficialització del topònim del municipi acabat amb z, és a dir, en castellà.

La iniciativa dels ara partits a l’oposició arriba després que Vox obrís la polèmica sobre la seua intenció d’aconseguir que la ciutat tinga el tipònim bilingüe Vinaròs/Vinaroz, tal com va exposar en una nota de premsa després d’anunciar la moció de censura contra el govern, que finalment va prosperar.

La recollida de signatures respon al text següent: “Amb l’inici del nou govern entre PP, Vox i PVI la ciutadania vinarossenca ha conegut la intenció per part de la ultradreta de fer oficial també el topònim de Vinaroz amb l’argument d’haver-se produït en altres poblacions com per exemple València o Castelló, com a conseqüència de ser part del govern municipal. Per este motiu, els sotasignants rebutgen esta mesura anunciada per Vox i a la qual els socis del PP i PVI no es mostren estar en contra públicament”.

Aquí podeu accedir a l'enllaç.

Els grups promotors de la campanya en contra, PSPV-PSOE i Compromís, van per dissabte sengles parades als carrers de la població per recollir el suport ciutadà al manteniment de Vinaròs com a únic topònim oficial, tal com es va aprovar fa més de 40 anys.  

El mateix dissabte Vox feia públic un comunicat apel·lant al que considera “llibertat lingüística” en què exposava que “des de l'inici del nostre equip de treball de VOX Vinaròs i ara com a Grup Municipal hem defensat l'ús normal de les dues llengües, tant el castellà com el valencià. El mateix hem fet amb l'ús del topònim de la nostra ciutat, qui vulga usar Vinaròs com Vinaroz. Per a nosaltres és important la llibertat lingüística, per això no entenem l'atac que, des dels acte-denominats grups progressistes de l'oposició, conformat per PSOE i Compromís estan realitzant contra aquells vinarossencs que desitgen usar un topònim o un altre. Sobretot perquè també viuen amb nosaltres espanyols d'altres regions d'Espanya”. Així mateix, la formació ultradretada demana “seny i respecte als qui usen un topònim o un altre”, així com que “no s'assenyale ni discrimine a ningú per cap condició ni tampoc com decidisca nomenar la nostra ciutat”.

A més, també critica la campanya de recollida de signatures en considerar tant la recollida com “l'atac des de xarxes dels partits polítics d'esquerres que s'han realitzat tant a veïns com a empreses, creen crispació, divisió i enfrontament”, a la vegada que demana als promotors que “dixen de bloquejar la prosperitat i el benestar de la nostra ciutat”.
Fins al moment, els socis de govern de Vox ,el PP i PVI no s'han pronunciat públicament, però des de sempre totes dues formacions han optat per utilitzar el topònim “Vinaròs”. De fet, els populars van obrir en 2012, durant el mandat de Juan Bautista Juan, una campanya (Som de Vinaròs) fent èmfasi en l'ús correcte del topònim del municipi.

Compromís, per contra, sosté que “hi ha un descontent generalitzat davant una proposta que no té en compte ni els orígens ni documentació històrica sobre el topònim de la ciutat ni l’interès real de la ciutadania, a més a més d’anar en contra dels acords i tràmits oficials que ha efectuat l’Ajuntament de Vinaròs junt amb l’Associació Cultural Amics de Vinaròs des de l’any 1979 per tal de revertir el topònim acabat amb Z pel de Vinaròs”.

Per això defensa que “la recollida de signatures és l’oportunitat de recollir el descontent social sobre este tema i dona l’oportunitat de demostrar que va més enllà de la idea que té l’extrema dreta respecte l’interès en defendre el topònim Vinaròs: que són 4 gats”. “Amb la participació ciutadana, tal i com es va fer als anys 70, anem a deixar clar des del primer moment que Vinaròs sols té un únic nom vàlid i oficial. Per això, volem blindar el nom de Vinaròs i forçar als socis del nou govern a que es pronuncien davant la intenció de modificar el nom oficial”. Totes les firmes recollides seran registrades i adjuntes a una moció que ja s’ha registrat per tal que es porte al plenari de l’Ajuntament.