Unes 18.000 persones a les Terres de l'Ebre pateixen depressió en diferents graus

Este dissabte es commemora el Dia Mundial de la Depressió i en parlem amb Antonio Coello, director mèdic de la Fundació Pere Mata

Un nen amb el cap amagat entre els braços
Un nen amb el cap amagat entre els braços | Fundació Pere Mata
Redacció
13 de gener del 2024
Actualitzat a les 11:26h
Unes 18.000 persones a les Terres de l'Ebre pateixen depressió, en diferents graus. Els moderats i greus són derivats a l'Institut Pere Mata, mentre que els més lleus són atesos a la xarxa primària. La xifra total de persones diagnosticades equival a un 10% de la població, segons apunta el director mèdic de la Fundació Pere Mata, Antonio Coello. Este dissabte es commemora el Dia Mundial de la Depressió, una malaltia que tot i el seu impacte social i freqüència encara està estigmatitzada.

No tothom que pateix depressió està diagnosticat ni tractat, de fet, s'estima que més de la meitat de les persones que la tenen no estan incloses a les xifres esmentades. "Els símptomes són diversos, parlem d'apatia, d'irritabilitat, de disminució del plaer, alteració de la son, necessitat de tancar-te a casa, idees de mort o de suïcidi, fins al punt que afecten a la teua funcionalitat, a la vida diària", explica el doctor. 

Una situació mental que pot venir provocada per causes diverses. "Diríem que és multicausal: d'una banda per la pròpia biologia o fins i tot pot ser hereditària, per genètica; de l'altra per qüestions psicològiques de la pròpia personalitat, per com interpretem les coses que ens passen o que sentim; i també poden ser causes externes, com una pèrdua, personal, laboral, etc". Hi ha persones que estan afectades per una multiplicitat de causes, i aleshores es donen els casos més greus.

En els últims anys, les investigacions i avenços en matèria de funcionament del cervell impliquen també avenços en la investigació de malalties mentals i els seus tractaments, "però encara ens queda molt per arribar a tractaments del tot eficaços". En principi, tot i que depèn dels casos, es podria parlar que el tractament de la depressió té una doble vessant: la psicoteràpia i també el farmacològic. Malgrat les dificultats, hi ha tractaments eficaços per a la depressió. Els tractaments psicològics, com la teràpia cognitiva conductual, es combinen amb medicaments com els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina. Ara per ara encara costa de parlar de "cura", però segons els especialistes, la depressió "es pot arribar a curar". Amb tot, en qualsevol moment pot tornar a aparèixer. Per prevenir-la els experts recomanen tenir bon hàbits en l'alimentació, mantenir una activitat física regular i disposar d'una bona xarxa social i familiar, i expressar els sentiments.