Tres establiments ebrencs, premiats per mantenir-se més d'un segle

Els negocis, a Batea, el Perelló i Santa Bàrbara, han estat guardonats en els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris

L'entrega de guardons, este dijous al Palau de la Generalitat.
L'entrega de guardons, este dijous al Palau de la Generalitat. | Cedida
Redacció
12 de gener del 2024
Actualitzat a les 10:12h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat delconseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, han lliurat este dijous a la tarda els Premis Nacionals de Comerç i Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris. L’acte, celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat, va comptar amb vint-i-u establiments centenaris, entre els quals la Ferreria Cardona del Perelló i la botiga Nens, de Santa Bàrbara, i set amb cent cinquanta anys o més d’història, com és el cas de Cal Forner, de Batea.

En el cas del de Cal Forner de Batea es dediquen a l’elaboració i venda de pa i dolços. Té 155 anys d’història i elaboren el pa de manera artesanal amb massa mare i cocció amb llenya. Hi podeu trobar pa de pagès, pa creixiderat, barra de monyos, barra de quilo,de mig.. La típica "coca amb sardina", l'especialitat de la casa, que és coca de crema amb xocolata, les tradicionals coquetes d'aiguardent, pastissets, ametllats, carquinyolis i pastissos.

La Ferreria Cardona treballa l’art del ferro des de 1989, amb quatre generacions que han aconseguit mantenir este negoci d’elaboració i venda d'articles per a l'equipament de la llar. Son 125 anys d’història i sempre al mateix lloc.

Nens és una botiga de puericultura i teixits de la localitat de Santa Bàrbara regentada des de fa més de trenta anys per Àngels Gallego Gisbert. Este establiment va ser inaugurat fa 122 anys per Federico Espuny, dedicat principalment al sector tèxtil. Al llarg dels anys, la família Espuny ha estat qui ha regentat el negoci de forma ininterrompuda. Una de les particularitats és l’estat de conservació de la botiga, la qual conserva gran part de l’estructura de la botiga original, que va ser inaugurada fa més d’un segle

Aragonès va fer menció a tot el que han viscut així com l’evolució que han tingut estos establiments, afegint que “la continuïtat del comerç ha estat possible gràcies a l'esforç de moltes generacions” .

El President de la Generalitat va reivindicae la importància el comerç local afirmant que “no és només fer una feina, és tenir una vocació, un ofici, i una voluntat de perseverança en moments que a vegades són realment difícils i complexos” posant de relleu la cultura de l’esforç, una cultura que com va afirmar “hem de transmetre a les futures generacions, no només de comerciants i de qui treballe o regente  establiments, sinó del conjunt de la societat” a més va afegir que els comerciants són “testimoni viu de la història del nostre país i del futur del nostre país”.

Per acabar, el cap de l'executiu va recordar que “sense comerç de proximitat no tindríem ni pobles ni ciutats vius” i ha subratllat la rellevància del valor econòmic i social que té el comerç a la societat del nostre país.

Els Premis Nacionals de Comerç són una iniciativa impulsada cada any pel Govern, per mitjà del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, per reconèixer els establiments comercials que han destacat per la seva trajectòria, innovació, sostenibilitat i contribució al prestigi del sector, i a l’actuació d’iniciativa col·lectiva que ha representat i impulsat un reforçament del model català de comerç i serveis.