L’Ampolla i Costes promouen recuperar la desapareguda platja de l’Arenal «naturalitzant» el passeig marítim

La direcció general preveu licitar enguany la redacció del projecte i calcula una inversió superior als 10 MEUR

Imatge d'arxiu d'un dels temporals que han anat engolint la platja de l'Arenal fins fer-la desaparèixer en els últims anys.
Imatge d'arxiu d'un dels temporals que han anat engolint la platja de l'Arenal fins fer-la desaparèixer en els últims anys. | M.G.
S.B.
10 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:25h
A cada temporal, moltes zones del litoral ebrenc perden una bugada. És el cas de l’Ampolla, on en els últims anys ha desaparegut pràcticament per complet la que antigament era una platja extensa i arenosa, com el seu nom indica, la de l’Arenal. El que ara queda és un tram curt i estret a la zona del Goleró, però la regressió continua i els danys que evidencia este tram del litoral des del Gloria es considera que ja són “estructurals”. Per revertir la situació, l’Ajuntament de l’Ampolla i la direcció general de Costes han acordat tirar endavant un projecte de “naturalització” del passeig marítim, l’abast del qual està en estudi. Això podria comportar el desmantellament d’algun tram del passeig actual, que es troba en zona de Domini Públic Marítim Terrestre

Així ho ha explicat el cap del Servei Provincial de Costes a Tarragona i l’Ebre, Toni Espanya: “Des del temporal Gloria la situació és ja irreversible i estructural, i el que s’ha acordat és treure les estructures que estan en Domini Públic i recuperar la platja, perquè en els últims anys el plantejament del Ministeri no és fer intervencions de reparació en estes zones sino que la idea de partida és renaturalitzar els passejos”.

Així, el que s’ha acordat, en una reunió que va tenir lloc a Madrid a l’octubre, és emprendre el projecte de “naturalització” del passeig, eliminant l’obra dura on calga, però la concreció de les actuacions a fer està encara en estudi. “Estem parlant d’una actuació molt ambiciosa, que pot superar els 10 milions d’euros d’inversió, d’uns dos quilòmetres de longitud, des del Goleró fins al punt que es determine en direcció a l’Ampolla, i que podria també obligar a traslladar cap a l’interior el vial actual”, ha apuntat Espanya.

El regidor d’Infraestructures del Litoral de l’Ajuntament de l’Ampolla, Sebastià Castañeda, s’ha mostrat molt més prudent a l’hora d’explicar l’actuació: “Nosaltres el que volem és recuperar la platja i ens sembla que és encara prematur si això comportarà o no llevar alguna part del passeig, està tot en estudi i pensem que no es pot afirmar que s’haja d’eliminar res perquè no està definit”, ha assegurat.

De fet, els tràmits seran llargs. Enguany està previst que surta a licitació la redacció del projecte executiu, i l’empresa adjudicatària serà la que haurà de definir exactament l’àmbit d’actuació i l’abast a partir de la idea inicial. També caldrà aprovar la corresponent Avaluació Ambiental Estratègica, i finalment treure l’obra a licitació. D’estima que els treballs no començaran abans de tres anys i mig o quatre.

En el que tothom coincidix és en que cal actuar d’una manera ambiciosa perquè la platja ha desaparegut. Només queda a la memòria aquell arenal que tenia fins alguna edificació nàutica i un camp de futbol al seu interior. El procés de regressió continuat que ha portat els últims anys va arribar a un punt de “no retorn” amb el Glòria, i les dos aportacions d’arena en anys consecutius, el 2020 i el 2021, que va fer el ministeri, van quedar en res, la segona en menys de 48 hores va quedar engolida pel mar.