Set municipis ebrencs se sumen a l’encesa de torres a la Mediterrània pels drets humans

La iniciativa tindrà lloc el pròxim 13 de gener i vol reivindicar el patrimoni cultural i històric i fer una crida davant la situació al Mediterrani

Imatge nocturna de la Torre de la Carrova.
Imatge nocturna de la Torre de la Carrova. | Dídac Riba (panoramio.com)
Redacció
09 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:54h
Prop de 40 municipis catalans, aragonesos i valencians, entre els quals set de les Terres de l'Ebre, se sumaran el pròxim 13 de gener a l’encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans. La iniciativa, impulsada pel Consell Insular de Mallorca i coordinada per l’Institut Ramon Muntaner, pretén reivindicar estes fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. De fet, este  dissabte s’encendran simultàniament una cinquantena de torres ubicades a Catalunya, l’Aragó, el País Valencià i una a la Catalunya Nord. L’acció també busca denunciar i sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani, on moltes persones perden la vida cada any.

La iniciativa va néixer el 2016 amb l’objectiu de tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis. Des del 2022, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) coordina els territoris de Catalunya, l’Aragó, el País Valencià i la Catalunya Nord.

Enguany, hi participaran 22 municipis catalans (els ebrencs són Batea, Tortosa, Campredó, Amposta, La Ràpita, Alcanar i la Sénia, i la resta, Cadaqués, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar, Castelldefels, Sant Just Desvern, Santa Susanna, Manresa, Esplugues de Llobregat, Santa Oliva, Vila-rodona, Falset, Verdú, Àger, Lleida, La Terreta); 12 valencians (Rossell, Carrícola, Dénia, Pedreguer, Saix, Agost, Teulada, Petrer, Elda, Novelda, Monòver i El Pinós); 5 aragonesos (Areny de Noguera, Montanyana, Viacamp-Lliterà, Lluçars i Benavarri) i 1 de la Catalunya Nord (Prats de Molló).

L’acte tindrà lloc de forma simultània en tots ells el pròxim 13 de gener per tal de recrear la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, que eren un recurs d’autodefensa i que ara, a través d’esta iniciativa, es convertixen en "fars de llum".

En el cas de l'Ebre, les torres que participaran són: Castell d’Algars (Batea), Torre del Cèlio (Tortosa), La Casa del Prat (Campredó), Torre de Font de Quinto (Campredó), Torre de la Carrova (Amposta), Torre de Sant Joan (Amposta), Torre de la Guardiola (La Ràpita), 3 Torres del Moro (La Ràpita), Torre del Carrer Nou (Alcanar), Torre del Carrer Major (La Sénia).