Tortosa rebutja la interconnexió amb el vot unànime dels 21 regidors del ple

És el primer municipi ebrenc en aprovar la declaració de la PDE, que es traslladarà a la resta d'ajuntaments i consells comarcals

Membres de la PDE, durant el plenari de dilluns al vespre.
Membres de la PDE, durant el plenari de dilluns al vespre. | Cedida
Redacció
09 de gener del 2024
Actualitzat el 13 de març a la 13:24h

El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat este dilluns al vespre de manera unànime la declaració institucional plantejada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) arran de la crisi de la sequera, una declaració que rebutja la interconnexió de xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona amb el sistema Aigües Ter Llobregat (ATLL).

Tortosa és el primer municipi de les Terres de l'Ebre que aprova la declaració de la PDE, una proposta que es traslladarà a la resta d'ajuntaments i consells comarcals ebrencs per mostrar una vegada més el rebuig del territori a qualsevol transvasament de l'Ebre.

Els 21 regidors que formen el plenari de l'Ajuntament de Tortosa han aprovat la declaració institucional de rebuig al transvasament. "Tortosa lidera l'oposició a la interconnexió de xarxes plantejada pels col·legis professionals d'enginyers, perquè no és la solució als problemes hídrics de Catalunya", ha manifestat l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. A més del rebuig a la interconnexió de xarxes, la declaració institucional insta el govern de l'Estat i de la Generalitat a estudiar un canvi d'ubicació de la dessaladora del Foix (Cunit-Cubelles) a les comarques del Llobregat, on realment es genera l'escassetat d'aigua.

La declaració també qüestiona la mesura del transport marítim d'aigua per l'impacte que genera i per ser poc eficient en la resolució del problema d'escassetat d'aigua, ja que es tracta d'una mesura puntual d'emergència amb elevat cost econòmic i una baixa capacitat d'aportació de recurs. Finalment, posa sobre la taula la necessitat de replantejar el model de desenvolupament i el desequilibri territorial.

D'altra banda, el plenari ha ratificat per unanimitat l'adhesió a l'Associació Comunitat Energètica Local, amb l'objectiu de contribuir a la sostenibilitat energètica promovent la producció i el consum d'energia renovable per part dels veïns i comerços del municipi que formen part de l'Associació.

Finalment, el ple de Tortosa ha aprovat la delegació temporal de competències al Consell Comarcal del Baix Ebre en matèria de transferència, transport i tractament de fracció resta i orgànica. L'acord s'ha adoptat amb els vots a favor de Movem Tortosa-PSC, Esquerra Tortosa i la CUP, mentre que el grup de Junts ha votat en contra.
 

Arxivat a