La Terra Alta i el Matarranya exploren projectes conjunts basats en el cicloturisme

La trobada vol provocar sinergies entre les administracions i el sector turístic per desenvolupar projectes conjunts

Jornada de treball entre agents turístics de la Terra Alta i el Matarranya a Cretes per explorar les possibilitats conjuntes del cicloturisme
Jornada de treball entre agents turístics de la Terra Alta i el Matarranya a Cretes per explorar les possibilitats conjuntes del cicloturisme | Consell Comarcal de la Terra Alta
Aguaita.cat
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 8:38h
El ConsellComarcal de la TerraAlta i la ComarcadelMatarranya han organitzat avui a Queretes una trobada entre ajuntaments dels dos territoris, associacionsempresarials turístiques, i agentsturístics de les doscomarques per posar en comú les oportunitats que oferixen estes zones en matèria de cicloturisme.

L’objectiu de la jornada, que s’ha celebrat a l’albergcomarcal de l’antigaestació de trendeQueretes i en la qual hi ha participat una cinquantena de persones, també era el de provocar sinergies entre les administracions i el sector turístic per, en un futur, desenvolupar projectesconjunts.

La jornada ha començat amb la benvinguda als participants per part de FernandoCamps, president de la ComarcadelMatarranya, i de JordiMartín i EvaAmposta, consellers comarcals de PromocióEconòmica i TurismedelaTerraAlta.

Camps ha destacat el potencial de les dues comarques en matèria cicloturista i ha recordat que “ja existeixen experiències prèvies de cooperació entre els dos territoris amb resultats satisfactoris”. Per la seua banda, Martín ha destacat que el cicloturisme és una forma de turisme “sana, grupal i que desestacionalitza les visites”. Al seu torn, durant la seua intervenció, Amposta ha subratllat la necessitat de “superar fronteres administratives en el medi rural, ja que compartim molts valors com un sol territori”.
 
A continuació, Eliseu T.Climent, periodista i expert en cicloturisme, ha ofert la xerrada,ReflexióperalacreaciódelterritoricicloturistadelaValdeZafán.

Durant la seua intervenció, Climent ha reflexionat sobre la necessitat de "repensar"el modeldeturismeactual per conduir-lo cap a pràctiques més respectuoses i sostenibles, tenint en compte la crisiclimàtica que viu el planeta. A més, ha incidit en el fet que el cicloturisme és un model de turismesaludable per als usuaris, actiu i de baiximpacteambiental.

Tal com ha explicat Climent, l’etapa postpandèmia ha suposat un creixement de les activitats a l’aire lliure, entre les quals es troba el cicloturisme i que, alhora, ha comportat un augment de vendes de bicicleteselèctriques i de gravel (es tracta de bicicletes similars a les de carretera, concebudes per circular per camins rurals i pistes). Només el 2021, es van vendre més d’un milió i mig de bicicletes arreu de l’estat espanyol. Aquesta xifra suposa un augment del 51,2% de gravel i del 5,3% de bicicletes elèctriques. Climent també ha mostrat dades sobre l’impacte econòmic del cicloturisme: a Europa suposa un impacte directe de 44.000 milions d’euros l’any i, a l’estat espanyol, genera un volum de negoci de 1.620 milions d’euros l’any, amb 890.000 pernoctacions.
 
Climent s’ha referit a l’oportunitat, tant per al Matarranya com per a la TerraAlta, d’aprofitar el potencial de la ViaVerda i de la xarxa de caminsrurals dels quals gaudeixen els dos territoris, i que es complementa amb el patrimoni natural i arquitectònic, per constituir un paradís del cicloturisme i del gravel.
 
Durant la jornada, també s’ha presentat el futurmapacicloturistaGrandGravelValdeZafán, a càrrec de SalvadorSala, codirector de MontEditorial. Sala ha destacat que el mapadegravelMatarranya-TerraAlta recull un territori natural no limitat per fronteres administratives. El mapa recull els quilometratges de cada recorregut, però també els serveis i el patrimoni de les dues comarques.

La jornada ha finalitzat amb un debat en què han participat l’AsociaciónEmpresariosComarcadelMatarraña i les associacions de turisme de la TerraAlta.

AnnaMiralles, presidenta de l’Associaciód’Empresarisd’HostaleriadelaTerraAlta, ha declarat que el mapa conjunt és una “gran oportunitat per promocionar-nos i treballar conjuntament”. Al seu torn, PilarMiró, presidenta de l’AssociaciódeTurismeRuraldelaTerraAlta, ha recordat que ja fa anys existia una xarxa ciclista a la Terra Alta i ha definit la iniciativa sorgida en aquesta trobada de meravellosa. “Esperem que sigui l’inici d’alguna cosa nova, que es cree una taula de treball i un projecte que sigui un èxit”, ha expressat Miró.
 
Per la seua banda, MartaFerrás, presidenta de l’AsociaciónEmpresariosComarcadelMatarraña, ha assenyalat que "esta acció és esperançadora” i ha afegit que "el més important és que aquests tipus de projectes compten amb persones implicades que els porten a terme i que estiguen vinculats a un pressupost”. Ferrás també ha apostat per la creació d’un “ens independent públic i privat que treballe s’autofinancie”.
 
La jornada de treball ha finalitzat amb una degustaciód’olis i vins de la TerraAlta i del Matarranya.