El nou TAC de l'Hospital Verge de la Cinta millora els serveis de diagnòstic per la imatge

L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha posat en marxa recentment un nou equip de tomografia computada que substitueix l’anterior i en millora les prestacions.

Nou TC de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Nou TC de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa | ICS Ebre
Aguaita.cat
20 de desembre del 2023
Actualitzat a les 9:24h
L’HospitaldeTortosaVergedelaCinta ha posat en marxa recentment un nou equip de tomografiacomputada (TC) que substitueix l’anterior i en millora les prestacions. A més, està previst incorporar un segon TC en els pròxims mesos i disposar així de dos equipaments de tecnologia avançada.

El doctor JoséAntonioIzuelNavarro, director clínic territorial de Diagnòstic per la Imatge de l’IDI·Terresdel’Ebre, que engloba els ServeisdeRadiologia de l’HTVC i del CAPBaixEbre de Tortosa, explica: “La incorporació del nou TC a l’Hospital representa un avenç significatiu en la tecnologia de radiologia, amb beneficis evidents en la qualitat de l’estudi, la precisió de les imatges, la seguretat, l’eficiència del servei i el flux de pacients”. De fet, la seua instal·lació forma part d’un enfocament més ampli cap a la modernització de les instal·lacions de diagnòstic per la imatge a les Terres de l’Ebre.

El nou equipament TC, gestionat per l’InstitutdeDiagnòsticperlaImatge, ja ha assumit una activitat programada d’un mínim de 40exploracionsaldia, fet que ha ajudat a augmentar la capacitat diagnòstica del servei i reduir les llistes d’espera.

La posada en marxa del segon TC, a més, millorarà la gestió dels estudis programats i agilitzarà les exploracions d’urgències de les persones ingressades i dels procediments intervencionistes. “Els dos equips permetran diagnosticar amb més precisió i garantir una millor atenció a les persones ateses i portar a terme l’activitat amb els terminis, qualitat i seguretat desitjable”, afegeix MariaJoséRallo, directora de l’HTVC.
 

Característiques del nou TC

 
Un dels avantatges destacats del nou equipament és la integració de la Intel·ligènciaArtificial (IA), que permet l’automatització del posicionament del pacient a la taula on es fa l’exploració. Durant la prova, una càmera zenital detecta el cos i es col·loca correctament sense necessitat que el professional haja de fer-ho de forma manual. La IA també intervé en la reconstrucció i postprocessat de les imatges, amb nous algorismes que milloren la definició i la qualitat de l’estudi; d’aquesta manera s’eviten repeticions de la prova i es disminueix la dosi de radiació que rep la persona (fins a un 30% respecte de l’aparell anterior de l’any 2012). La captació de la imatge, a més, es fa de manera més ràpida i precisa: en només uns segons l’aparell pot generar imatges de tot el cos.
 
Este equipament d’últimageneració compta amb una graella de 128 detectors i 4 centímetres d’amplada (l’equip anterior tenia 16 detectors i 2 cm d’amplada), i també incorpora tecnologiad’escòpia3D per veure gairebé en temps real l’interior del cos de la persona atesa, un avenç de gran utilitat per a la realització de proves d’intervencionisme com les biòpsiesguiades per TC.
 
El nou equipament és el model Incisive CT del fabricant Philips, s’ha finançat amb fons europeus a través del Plad’InversióenEquipsd’AltaTecnologia (Pla INVEAT) impulsat pel MinisterideSanitat, i ha tingut un cost de 281.700 euros (amb IVA), inclosos els treballs de construcció del nou espai on s’ubica.

A principis del 2024 està prevista la posada en marxa del segonTC, actualment en procés de licitació, amb un pressupost previst de 699.680,54 euros. De fet, des de l’any 2019 s’han invertit un total d’1.498.759,32 euros en la renovació de tresecògrafs a l’Hospital i un al CAPBaixEbre de Tortosa, la instal·lació d’un telecomandament al CAP i l’actualització enguany de l’equip de ressonànciamagnètica a l’Hospital.