El filòleg Jordi Duran signa un dels estudis locals més aprofundits sobre la depuració ferroviària franquista

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova presenta dijous el llibre "Carrilaires sota sospita"

Imatge de la portada del llibre que es presenta dijous.
Imatge de la portada del llibre que es presenta dijous. | Cedida
Redacció
19 de desembre del 2023
Actualitzat a les 17:07h
Dijous 21 de desembre, a les 19.00 h, tindrà lloc a la biblioteca de Móra la Nova la presentació del llibre "Carrilaires sota sospita. Conflicte social, repressió i depuració ferroviària a Móra la Nova", escrit pel filòleg Jordi Duran i Suàrez i editat pel Museu del Ferrocarril a Móra la Nova i l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI). L'acte comptarà amb les intervencions de Jordi Sasplugas Deu, director del Museu del Ferrocarril, i de Josep Cid i Català, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE).

"Carrilaires sota sospita" és un treball de recerca històrica que tracta sobre el naixement i l'evolució del sindicalisme ferroviari a Móra la Nova, el desenvolupament dels conflictes sociolaborals que s'hi van produir fins al final de la Guerra Civil i les represàlies que van patir els treballadors que van participar en vagues i moviments de caire revolucionari. L'obra inclou un extens capítol dedicat a la depuració del personal ferroviari durant el primer franquisme (1939-1943), un procés que va afectar a gairebé 300 carrilaires que treballaven a Móra la Nova abans de la Guerra Civil i en la immediata postguerra. Es tracta d'un dels estudis locals més aprofundits que s'han publicat fins ara a Catalunya i Espanya sobre depuració ferroviària franquista, fruit de la consulta a l'Arxiu Ferroviari de la Depuració (AFD) del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) de Salamanca de la totalitat dels expedients de carrilaires moranovencs afectats pel procés. La recerca, portada a terme entre els anys 2021 i 2023, ha permès redactar més d'un centenar de perfils biogràfics sobre la trajectòria social, laboral i política d'empleats de l'estació i el dipòsit de locomotores de la vila que van ser depurats i, en molts casos, sancionats i represaliats pel règim.

El projecte de recerca que ha donat lloc a l'obra va obtindre l'any 2022 una beca CERE i este  2023 el Memorial Democràtic, organisme adscrit al Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, ha atorgat una subvenció a l'APPFI per a publicar el llibre.