Maria Climent, finalista del seté Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

El guanyador del guardó s’anunciarà a finals de gener de 2024

L'autora de 'A casa teníem un llibre', Maria Climent.
L'autora de 'A casa teníem un llibre', Maria Climent. | Eli Don
Aguaita.cat
19 de desembre del 2023
Actualitzat a les 12:35h
Les novel·les Ateníemunhimne (L'Altra Editorial), de MariaCliment, Lamestrailabèstia (Anagrama), d’ImmaMonsó, i Unavegadavaserestiulanitsencera (Males Herbes), d’ElisabetRiera, opten a guanyar la setenaedició del PremiÒmnium a la MillorNovel·ladel’Any, el guardó a obra publicada dotat econòmicament amb 25.000euros (20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció).

De la preselecció de nou obres, publicades entre el novembre de 2022 i l’octubre de 2023, un juratindependent format per MagíCamps, NeusReal, MartaPessarrodona, ToniPuntí i MartaSegarra n’ha triat les tres finalistes.
 

El premi es lliurarà a finals de gener.


El presidentd’Òmnium, XavierAntich, ha assegurat que “les obres de Climent, Monsó i Riera evidencien un any més l’esplendor i la potència de la literatura catalana actual” i enguany “especialment orgullosos que siguin tres escriptores les qui optin a endur-se el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada”.
 
“Cal seguir treballant per prestigiar la nostra literatura i per ampliar el cànon amb autores de primeríssim nivell que mereixen ser finalistes en el premi que reconeix la millor literatura en català editada cada any”, ha afegit Antich.
 

La valoració del jurat


El jurat del PremiÒmnium ha decidit escollir la novel·la de MariaCliment com una de les finalistes de l’edició d’enguany “per la descripció d'una relació entre dones amb la complicitat i els secrets familiars que és capaç d'atrapar al lector amb dosis d'humor i una llengua viva”.
 
De la novel·la d’ImmaMonsó, el jurat ha posat en valor “la construcció d'un personatge potent i singular que vesteix una novel·la completa amb una visió personal de la Catalunya de postguerra”.
 
El jurat defineix l’obra de Riera com “una novel·la d'alè poètic que reivindica les veus de les trobadores i en construeix un viatge iniciàtic.