Detenen quatre homes per robatori i compravenda il·legal d’olives a les Terres de l'Ebre

Tres dels detinguts sostreien olives de les finques i per poder vendre-les utilitzaven una DUN falsificada

Finca d'oliveres on els Mossos van investigar els fets
Finca d'oliveres on els Mossos van investigar els fets | Mossos d'Esquadra
Aguaita.cat
18 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:36h
Agents dels Mossosd’Esquadra de la comissaria de Tortosa han detingutquatrehomes, d’entre 38 i 56anys, com a presumptesautors dels delictes de furt, apropiacióindeguda i receptació.

En el marc del dispositiu que els Mossos d’Esquadra realitzen a les Terres de l’Ebre des de primers d’octubre contra la sostracciód’olives, els agents van obtenir diversos indicis els quals assenyalaven un grup de tres homes com a presumptes autors de la sostracció d’olives de finques ubicades principalment a les comarques del BaixEbre i Montsià.

En el transcurs de les indagacions els policies també van poder localitzar, en poder d’un dels investigats, una sèrie de rebuts de venda d’olives a una almàssera de la localitat de Tortosa, així com una DeclaracióAgrària (DUN). 

La DUN és una declaració anual referent a una explotació agrària que ha de presentar obligatòriament la persona titular. Este document inclou la totalitat de la superfície agrària, forestal i improductiva, així com altres dades d’interès que formen part de l’explotació.

Els agents van poder comprovar que la DUN localitzada era una falsificació a nom d’una persona diferent als investigats i que les finques a les quals feia referencia estaven ermes o no tenien producció d’olives, tal i com es va constatar posteriorment amb els seus legítims propietaris.

També es va poder comprovar que mitjançant la utilització d’esta DUN fraudulenta en diferents jornades dels passats mesos d’octubre i novembre s’havien venut 2.387 quilograms d’olives a una almàssera del terme municipal de Tortosa.

Les factures per la venda d’estes olives anaven a nom de la persona que apareixia com a titular de la falsaDUN. Una persona que amb posterioritat es va comprovar desconeixia que era una DUN i mai havia estat personalment a l’almàssera. 
 
Pels motius exposats els tres investigats van ser detinguts com a presumptes autors d’un delicte de furt d’olives, als quals segons la investigació policial se’ls atribuiria un total de 4.500quilogramsd’olivessostretes.
 
El responsable de l’almàssera va ser detingut com a presumpte autor dels delictes de receptació i falsificació de document mercantil.

Una cinquena persona ha estat investigada pel fet de ser cooperador necessàri, donat que és qui hauria realitzat les tasques de captació de les dades particulars d'una persona vulnerable que després s’haurien utilitzat per donar d'alta la DUN fraudulenta.
 
Els detinguts, van quedar el llibertat després de declarar en seu policial i resten pendents de comparèixer davant l’autoritat judicial competent quan siguen requerits.