L'Espai Test Agrari de Gandesa busca pastors per incorporar a la ramaderia extensiva

El projecte vol facilitar l'accés a la terra, l'acompanyament legal i l'emprenedoria de les noves generacions ramaderes

Els tècnics Marc González i Maria Díaz de Quijano repassen plànols de les finques de pastoreig juntament amb la Vanessa Salvador, una interessada en el projecte Espai Test Agrari
Els tècnics Marc González i Maria Díaz de Quijano repassen plànols de les finques de pastoreig juntament amb la Vanessa Salvador, una interessada en el projecte Espai Test Agrari | Ariadna Escoda
Aguaita.cat
16 de desembre del 2023
Actualitzat el 13 de març del 2024 a les 14:00h

Es busquen pastors que vulguen incorporar-se al sector de la ramaderia extensiva des de l'EspaiTestAgrarideGandesa. La iniciativa vol incentivar les noves generacions ramaderes a emprendre en un entorn de prova. Així, se'ls facilita accés a la terra, un corral i material per desenvolupar la feina, així com acompanyament legal i personal durant un mínim de tres anys. De moment, hi ha cinc persones interessades en ser part de la proposta; una d'elles és la VanessaSalvador, una veïna d'HortadeSantJoan formada com a pastora en l'últim any i que ha visitat les instal·lacions aquest dissabte. "Poder provar el projecte abans d'engegar-lo és un luxe", ha afirmat. El termini per presentar candidatures s'esgota el 22 de desembre.

És el primer cop que les Terresdel'Ebre acullen un EspaiTestAgrari, que estarà dedicat a la ramaderia, més concretament d'un ramat de cabra catalana. El pastor o pastora que acabe liderant el projecte en un entorn de prova disposarà d'una finca forestal de mig miler d'hectàrees a Gandesa, a la TerraAlta, una zona on es concentren boscos de pi i matollar.

Segons la tècnica de l'EscoladePastors i PastoresdeCatalunya, MariaDíazdeQuijano, la implicació de l'AjuntamentdeGandesa en el projecte ha estat "essencial" per escollir esta localització.

D'esta manera, es proporcionarà un ramatdecabres d'entre 70 i 150animals, a més d'unes instal·lacions que consten d'un corral d'uns 300 metres quadrats i la maquinària necessària per treballar. Tot i que els cabrits es destinaran majoritàriament a la producció de carn, també s'ocuparan del servei del control de la càrrega de combustible del sotabosc i la prevenció d'incendis de la zona.

Tot plegat, sota la mirada i acompanyament tant tècnic com personal de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, així com l'assessorament legal per aprendre a gestionar una activitat com aquesta. Díaz de Quijano ha posat l'accent en aquesta iniciativa com una fórmula per tal que les noves generacions ramaderes puguin provar, en un termini d'un mínim de tres anys, els seus projectes professionals.

Període obert de candidatures fins divendres vinent

Després de presentar en societat el projecte i la jornada de portes obertes d'este dissabte, cinc persones han mostrat el seu interès per testejar les seves iniciatives en aquest espai. Entre els requisits que hauran de complir s'hi troba una formació en ramaderia de 250 hores o bé acreditar un any d'experiència professional. Una d'estes interessades és la Vanessa Salvador, veïna d'Horta de Sant Joan.

Malgrat que és enginyera industrial, Salvador s'ha format a l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya durant l'últim any i veu l'opció a optar a l'Espai Test Agrari de Gandesa com una oportunitat per provar el seu projecte abans d'emprendre des de zero a Horta de Sant Joan. Entre els seus plans de futur es troba la recuperació de la cabramasclecastrada del crestó, a més d'introduir-se en el món dels iogurtsdelletdecabra. Per aconseguir-ho, reconeix que ser part d'Espai Test Agrari podria representar una manera de continuar formant-se amb un ramat real.

De moment, el termini per presentar candidatures continuarà obert fins divendres vinent, 22 de desembre. A partir de llavors, el procés de selecció continuarà al llarg del gener, amb la previsió que la persona escollida pugui engegar el seu projecte entre finals de març i principis del mes d'abril de 2024.