L'HTVC realitza amb èxit la primera ablació per radiofreqüència de nòduls tiroidals de la demarcació

La radiofreqüència és útil per al tractament de nòduls tiroidals benignes i per a patologia maligna amb tumors inferiors a 1 cm sense ganglis locals

L'equip d'Endocrinologia de l'HTVC durant una ablació
L'equip d'Endocrinologia de l'HTVC durant una ablació | HTVC
Aguaita.cat
15 de desembre del 2023
Actualitzat a les 10:06h
L’HospitaldeTortosaVergedelaCinta (HTVC) ha marcat una fita mèdica com a primercentre de la demarcació de Tarragona en dur a terme amb èxit una ablació per radiofreqüència de nòdulssòlids. Així mateix, s’ha consolidat com el segon Serveid’Endocrinologia de l’ICS i el quart de l’Estat espanyol que practica dos tècniques mínimament invasives per al tractament no quirúrgic de nòduls de tiroides.

Les radiofreqüències de nòduls sòlids


La radiofreqüència utilitza una agulla de 7 cm que actua com a un elèctrode connectat a un sistema de corrent altern, d’aquesta manera s’augmenta la temperatura dins del nòdul tiroidal fins a cremar i destruir el teixit tumoral. A diferència de la cirurgia tradicional, esta tècnica és mínimament invasiva perquè es fa amb anestèsialocal, té una durada aproximada de 15 a 40minuts i és possible donar d’alta als pacients després de 45 minuts d’observació, sempre que no es presenten complicacions.
t
El doctorJavierBodoqueCubas, l’endocrí de l’HTVC que porta a terme este procediment, explica que “el primer cas d’ablació per radiofreqüència es va fer el 29 de novembre, amb una durada de tan sols 12 minuts i sense necessitat d’anestèsia general ni intervenció quirúrgica. A partir d’ara, farem dosablacions amb radiofreqüènciaal mes  a l’HTVC, ja tenim un quiròfan habilitat per a fer-ho amb seguretat i de forma confortable per als pacients”.
 
MariaJoséRallo, directora de l’HTVC, destaca l’impacte significatiu que esta pràctica innovadora té en el camp de l’endocrinologia: “cal posar en valor la visió pionera del doctor Bodoque i del Servei d’Endocrinologia, amb el suport de la cap de Servei, la doctoraMarcel·laMiret, i la suma d’esforços que han fet possible aquest avenç. De fet, és important recordar que un 60% de la població tindrà nòduls tiroidals i que podem usar una alternativa relativament complexa però menys invasiva i més eficient en termes de cost-efectivitat”.

La radiofreqüència és útil per al tractament de nòduls tiroidals benignes simptomàtics tot i que també es pot aplicar per a patologia maligna amb tumors inferiors a 1 cm sense ganglis locals, així com per al tractament de patologia benigna de glàndules paratiroidals. “En aquest sentit, es pretén compartir els resultats d’aquesta nova pràctica mitjançant publicacions i presentacions, amb la intenció de consolidar una unitat tiroidal acreditada del Servei d’Endocrinologia de l’HTVC que en un futur puga formar més professionals, una iniciativa que també rep el suport de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició”, ressalta Marcel·la Miret.
 

Enolitzacions de quists tiroidals

 
El Servei d’Endocrinologia de l’HTVC també està implementant altres procediments mínimament invasius, com les ablacions amb alcohol de quists de tiroides, una altra pràctica pionera amb resultats positius que permeten la reducció completa de la lesió.
 
La tècnica consisteix en l’aspiració de més de la meitat del líquid del quist amb una agulla intramuscular per a poder injectar entre 2 i 3 centímetres cúbics d’alcohol. Després de deixar actuar la solució al voltant de 5-10 minuts, es retira el contingut restant. L’alcohol permet destruir el suport vascular del quist i la reducció del seu volum amb el temps. “De moment ja s’han fet 21 enolitzacions de quists amb mides compreses entre 2 i 5 centímetres, amb un índex de reducció completa del 100%, després d’un mes, en 19 dels casos”, apunta Bodoque.

D’altra banda, el Serveid’Endocrinologia de l’HTVC ha impulsat una líniad’investigació amb l’aplicació de la intel·ligènciaartificial (IA) per a accelerarl’avaluacióradiològica de nòdulstiroidals, demostrant el compromís constant amb la innovació i l’excel·lència mèdica a l’Hospital Verge de la Cinta.