El Govern homenatja la PDE, Amigues i Amics de la Unesco a Tortosa i Provocant la pau per defensar els drets humans

Ha estat a la Ràpita, on es pot veure l'exposició flotant 'El Mar, la frontera més ampla', a bord de l'Open Arms

Un moment de l'acte d'homenatge, a la Ràpita.
Un moment de l'acte d'homenatge, a la Ràpita. | Cedida
Redacció
12 de desembre del 2023
Actualitzat a les 20:08h
El Departament d'Igualtat i Feminismes ha homenatjat este dimarts a persones i entitats defensores dels drets humans de les Terres de l'Ebre en el marc de la commemoració del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Es tracta de la Fundació ONG Provocant la Pau, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i l'Associació d'Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO. Amb el lema 'Deixem-hi empremta', el Departament ha organitzat actes de reconeixement a Palamós, Barcelona, Tarragona i La Ràpita. En este darrer municipi s'ha fet coincidint amb l'última parada de l'exposició flotant 'El Mar la frontera més ampla' a bord de l'Open Arm. La mostra es podrà veure fins al 17 de desembre al port rapitenc.

En l’acte celebrat al port de La Ràpita s’ha reconegut la tasca de la Fundació ONG Provocant la Pau, amb 18 anys d'experiència internacional en projectes de cooperació al desenvolupament i emergències humanitàries; la Plataforma en Defensa de l’Ebre, moviment social creat en defensa del riu Ebre i el Delta de l’Ebre i que ha contribuït la cohesió de la identitat dels habitants de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre; i l’Associació d'Amigues i Amics de Tortosa per a la UNESCO, que es dedica a promoure l’educació per la pau, el diàleg intercultural, el respecte als drets humans i la cohesió social en una societat plurilingüe i multicultural.

A la inauguració, la Secretària d’Igualtats del Departament d’Igualat i Feminismes, Mireia Mata Solsona ha afirmat que "en un context on els drets humans estan sent amenaçats diàriament pels grups antidrets i d’extrema dreta, Catalunya i el Govern de la Generalitat continuaran sent refugi i punta de llança per a la garantia dels drets humans perquè volem un país on totes les persones puguen viure les seues vides lliures de violències i discriminacions, un país on les defensores dels drets humans no siguen perseguides, sinó protegides i acompanyades”. 

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha reivindicat la tasca de les tres entitats reconegudes i ha recordat que “és responsabilitat de tothom, individualment i col·lectivament, contribuir a fer possible que tots siguem iguals en drets i dignitat”. “El fet de poder tenir també l’exposició i el vaixell d’Open Arms a la Ràpita i les Terres de l’Ebre ens permetrà conèixer d’una mica més a prop tot el que arriben a patir les persones migrades i aportar coneixement i consciència entorn esta realitat”, ha reblat.

Una exposició flotant a l’interior de l’Open Arms

Els actes de reconeixement a les defensores se celebren coincidint amb l’arribada del vaixell als diferents ports on fa parada l’exposició “El Mar la frontera més ampla” que es pot visitar a l’interior de l’Open Arms.

La mostra assenyala els motius de les migracions forçades, les dificultats que presenten les diferents vies migratòries i les traves administratives que es troben al destí, centrant-se principalment a les persones provinents del continent africà. L'exhibició, dissenyada per l’estudi de visualització de dades Domestic Data Streamers, consta de tres parts: origen, trajecte i arribada.

A l'inici es troba una escultura simbòlica construïda amb una xarxa de pesca amb etiquetes de roba amb missatges sobre la relació entre els motius per migrar i la responsabilitat del nord global. Seguidament, hi ha una disposició de quatre walkie-talkies amb diferents reclams de les defensores durant el trajecte migratori. En aquesta instal·lació s’hi poden sentir les veus i els testimonis d’Iridia, el col·lectiu Top Manta, la coordinadora Obrim Fronteres o del mateix Open Arms. Finalment, es troba un expositor de postals turístiques crítiques que rere la imatge idíl·lica del Mediterrani mostren les dificultats que es troben les persones quan arriben al país de destí.

L’exposició es podrà visitar al Port de La Ràpita del 12 al 15 de desembre de 16 a 18 h i el 16 i 17 de desembre de 10 a 14 h i de 16 a 18 h.