Godall rep les sis primeres oliveres monumentals rescatades pel Govern amb la llei de protecció

La normativa permet tres immobilitzacions preventives i s'ultima el cens d'exemplars per donar ajuts als propietaris

Els operaris replanten a Godall una olivera monumental rescatada d'un viver
Els operaris replanten a Godall una olivera monumental rescatada d'un viver | Anna Ferràs
Aguaita.cat
12 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:28h
Les retroexcavadores i les grues treballaven este dimarts al matí a l'entrada de Godall per replantar les sisprimeresoliveresmonumentals que el Govern ha rescatat de dos vivers de la comarca. El consistori senyalitzarà l'entorn per explicar la història d'estos olivers i no descarta fer "un petit museu de pedra en sec" per reforçar este actiuoleturístic.

Les oliveres formen part d'un conjunt de 48 que es replantaran en 9espais de 8pobles del Montsià, una compra que va permetre la lleideprotecció6/2020. La norma s'acabarà de desplegar un cop enllestit el catàleg d'exemplars, amb el qual també es podrà determinar i repartir ajuts als propietaris. La normativa ha permès fer les immobilitzacions preventives.

Les oliveres que ja s'han començat a replantar a Montsià van costar al Govern644.100euros. Amb l'aprovació de la llei6/2020 de protecció de i conservació de les oliveresmonumentals, va quedar prohibida la seua comercialització i s'ha pogut rescatar esta cinquantenad'exemplars de dosvivers de la comarca. "Primer es va fer un triatge per veure quines eren d'aquí i quines eren mil·lenàries", ha concretat Jesús Gómez, director dels serveis territorials d'Acció Climàtica a les Terres de l'Ebre.

Un cop adquirides es va parlar amb els alcaldes per trobar espais on fer la replantada, "llocs que respectessin les característiques de les oliveres" i sobretot que les dignifiquessin, "evitant llocs com les rotondes". Com ha explicat l'alcaldeAlexisAlbiol, a Godall han escollit uns terrenys municipals, de fàcil accés, per albergar els sis arbres monumentals. Els imponents olivers presidiran la gran esplanada que es troba abans d'arribar al cementiri.

Els 42restants es repartiran en set municipis més, 8 a SantaBàrbara, 4 a Amposta, 1 a Masdenverge, 5 a Alcanar, 20 a Ulldecona4 dels quals en una finca de GEPEC-EdC -, 2 a Freginals i 2 a MasdeBarberans. Com ha apuntat el director dels serveis territorials d'Acció Climàtica a l'Ebre, la licitació es va retardar i això ha posposat el transplantament, que s'allargarà, en alguns casos, fins al mes de febrer.
 

Un camió transporta dues oliveres monumentals rescatades de dos vivers del Montsià Foto: Anna Ferràs

 
Retornar les oliveres monumentals al seu lloc d'origen és "una de les tres grans potes" de la llei, segons Gómez. La segona serà poder fer arribar les ajudes per a la conservació als seus propietaris i gestors. Cal completar el catàleg d'exemplars, previst aquest mes de desembre, i també acabar de desplegar la llei amb la seva reglamentació i la taula d'experts, a partir també de l'any que ve. La normativa també ha permès fer immobilitzacions d'arbres que es volia arrencar i comercialitzar de manera improcedent. Els AgentsRurals han detectat com a mínim tres finques on això estava a punt de passar i s'ha impedit.

L'alcalde de Godall, que també és president de la cooperativa agrària del municipi, ha recordat que més enllà de la protecció dels arbres, els agricultors necessiten el suport econòmic de l'administració, perquè els arbres monumentals "són bastant improductius", fan poc fruit. "Comercialitzar aquest oli, i tots els olis, costa molt i no es pot vendre barat, perquè la recol·lecció té un cost alt i fa poc producte", ha insistit. Fer valer este producte més enllà dels canals gourmet és també un dels reptes que poden incentivar aquestes subvencions.