Les 48 oliveres mil·lenàries comprades a vivers pel Govern es replantaran abans de final d'any

Els arbres, adquirits per 644.100 euros, es plantaran a Amposta, Masdenverge, Santa Bàrbara, Mas de Barberans, la Galera, Godall, Freginals i Ulldecona

Olivera mil·lenària a la finca de l'Arion, a Ulldecona
Olivera mil·lenària a la finca de l'Arion, a Ulldecona | Cedida
Redacció
28 de novembre del 2023
Actualitzat a les 20:12h
Les 48 oliveres monumentals que la Generalitat va comprar a dos vivers d'Alcanar i Amposta es replantaran a la seua zona agrària d'origen abans de final d'any. Els treballs per al trasllat i retorn dels olivers ja es va licitar per part d'Acció Climàtica i la seua execució és imminent. Els arbres van costar 644.100 euros. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natura, Marc Vilahur, ha participat en l'11è Congrés d'Oliveres Mil·lenàries d'este dimarts a Ulldecona. I també ha avançat que es preveu enllestir cap a la primavera de l'any vinent el catàleg d'exemplars, necessari per desplegar la llei 6/2020 de protecció i conservació de les oliveres monumentals i pagar els ajuts als propietaris.

Estos 48 exemplars havien estat arrencats i comercialitzats per vivers de la zona com a plantes ornamentals. Les oliveres es replantaran a la comarca del Montsià, als municipis d'Amposta, Masdenverge, Santa Bàrbara, Mas de Barberans, la Galera, Godall, Freginals i Ulldecona.

La seua compra per 644.100 euros va inquietar els 146 propietaris d'oliveres monumentals, ja que la llei de protecció no s'ha acabat de desplegar a l'espera d'este cens d'exemplars. La llei es va aprovar el 2020 i els agricultors han reclamat insistentment una partida per als ajuts que preveu la normativa.