Els sindicats reivindiquen els plans i protocols d'igualtat a les empreses ebrenques en el 25N

L'acte sindical del Dia per l'Eliminació de la violència masclista reunix mig centenar de persones a Tortosa

Lectura del manifest, este divendres.
Lectura del manifest, este divendres. | ACN (Anna Ferràs)
Redacció
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:06h
Representants dels sindicats CCOO, UGT i USOC a les Terres de l'Ebre reivindiquen la implementació dels plans d'igualtat a les empreses que han de prevenir l'assetjament sexual i discriminacions per raons de gènere en l'àmbit laboral. Tot i que les empreses de més de cinquanta treballadors estan obligats a tenir-los, no hi ha indicadors ni dades oficials sobre les companyies que els tenen, així com tampoc pel que fa als protocols d'actuació que han de tenir petites, mitjanes i grans empreses. En l'acte reivindicatiu que han convocat pel Dia per a l'Eliminació de la violència masclista a Tortosa s'hi ha concentrat unes cinquanta persones, també l'alcalde Jordi Jordan i els representants del govern municipal.

Com ha defensat Cinta Baranda, responsable de les polítiques de la dona de la UGT a les Terres de l'Ebre, el camí "cap a la tolerància zero" passa pel compromís de les empreses amb estos protocols i plans d'igualtat, i perquè siguen "efectius" per garantir "espais tranquils" de treballs a les dones.

La falta de dades i d'indicadors és una de les principals reivindicacions sindicals d'este 25-N. "Hem de saber com estem i cap on anem", ha defensat Maribel Pinyol, responsable d'Igualtat de la USOC a l'Ebre. "No sabem el nombre d'empreses que el tenen, falten dades per saber i és molt important que l'administració recopile esta informació", ha reclamat la portaveu d'USOC.

Les representants sindicals també han lamentat que "en molts casos", estos plans d'igualtat les empreses els fan per obligació, "es negocien, s'aproven", però "es dixen al calaix". "Queden en un no res, i per això demanem comissions que siguen més rígides a l'hora de fer-ne seguiment", ha afegit Tere Guimerà, secretària de Dones de CCOO Terres de l'Ebre.

Al territori, UGT, CCOO i USOC han celebrat que tot i un teixit empresarial de pimes, cada vegada hi ha "més empreses petites que se sumen i implanten estos plans d'igualtat", moltes encara que no els obligue la normativa perquè tenen menys de cinquanta treballadors. Guimerà també ha recordat a les víctimes de violència masclista que poden acudir al sindicat per trobar "suport i ajuda" a través de la xarxa de Portes Violetes. "Que no tinguen por, que estem per ajudar-les", ha recordat. El manifest que s'ha llegit davant de la seu dels sindicats a la capital ebrenca ha incorporat el lema 'S'ha acabat' sorgit del cas d'assetjament a una jugadora de la selecció de futbol espanyola i les reivindicacions de les esportistes.