Tortosa serà l’escenari de l’acte de cloenda de l’Any Rector de Vallfogona

L’acte en commemoració del 400 aniversari de la mort de Vicent Garcia tindrà lloc al Teatre Auditori Felip Pedrell el 23 de novembre a les 19 h

Presentació dels actes, este dimecres.
Presentació dels actes, este dimecres. | Cedida
Redacció
15 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:47h
El Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa acollirà el proper dijous 23 de novembre, a les 19 h, l'acte central de cloenda de l'Any Rector de Vallfogona, presentat pel comissari, Josep Pedrals i Urdániz. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes han coordinat conjuntament l’acte, que comptarà amb dos peces teatrals, una projecció audiovisual i parlaments institucionals.

L’acte es vertebrarà en quatre parts:

1- Espectacle “Epitafi de la fama del rector de Vallfogona en boca del seu escolà i la seva majordoma”, amb dramatúrgia i direcció escènica de Marc Rosich i interpretat per Berta Giraut Junoy i Joan Codina Ciriquián. Es tracta d’una producció de la Institució de les Lletres Catalanes i una producció executiva de la companyia Teorema Teatre.

Sinopsi: Corren moltes històries sobre el rector de Vallfogona i la major part són mera fantasia. Pura llegenda. Ha arribat el moment que l’escolanet i la majordoma del rector agafin posicions davant del micròfon i posin la fama del rector en el lloc que es mereix. No han vingut, però, per desmentir les històries inventades al voltant del personatge, ni tampoc per advertir-nos dels poemes que falsament se li imputen. L’escolanet, amb els pantalons curts de l’uniforme de comunió que amaguen la seva falsa innocència, i la majordoma, amb els hàbits pudorosos que oculten la seva real impudícia, pugen avui a l’escenari per llançar més llenya a les brases de la llegenda. Poc els importa el rector de carn i ossos, ni tampoc els apunts reals de la seva biografia. Tots dos han vingut per explicar-nos més mentides i escàndols, i així reblar el mite. Partint de l’anecdotari recollit per Joan Amades, el rector de Vallfogona se’ns revela com “un dels herois populars de més força, més relleu i més prestigi”.

2- Parlaments de l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan Farnós, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez.

3- Projecció d’un audiovisual amb entrevistes a experts i coneixedors de l’obra i la figura del Rector de Vallfogona com Climent Forner, Enric Casasses, Pere Gimferrer i Rosa Canela.

4- Espectacle “Lo somni”, amb dramatúrgia i direcció escènica d’Albert Roig, Clara Mir (interpretació) i Marc Pinyol (bateria). Disseny de llum: Alba Paituví. “Lo somni” vol mostrar la cara més elegant i més sensual d’aquest poeta del barroc, irònic i apassionat alhora. Els tocs de pebre de la grolleria (tan celebrada en Vicent Garcia) seran només els necessaris per mostrar la carnalitat i la imminència del desig. El món oníric que presenta “Lo Somni” és el d'una noia que parla amb les paraules del Rector de Vallfogona per explicar una història d'amor, fantasia i desconfiança.

L’Any Rector de Vallfogona

Amb motiu del quatricentenari de la seua mort, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha decretat el 2023 Any Rector de Vallfogona per retre-li l’homenatge que mereix. La commemoració, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, per encàrrec del departament de Cultura, brinda una magnífica oportunitat per apropar l’autor i comprendre’n la magnitud. En el seu desplegament hi ha tingut un paper destacat, també, una comissió integrada per un grup de persones de la societat civil vinculades a la vila de Vallfogona de Riucorb i del món acadèmic que des del 2019 ha anat realitzant accions orientades a comptar amb el màxim reconeixement per part d’entitats, persones i institucions. La seua finalitat ha estat crear una xarxa de complicitats que fes possible l’actualització, la valoració i la difusió de la vida, l’obra i la llegenda del Rector-poeta, un llegat que s’ha anat transmetent al llarg de generacions.

Els objectius de la commemoració

Un dels objectius de la commemoració és oferir als lectors catalans l’edició definitiva de l’obra de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona, i facilitar-ne una lectura clara i autenticada dels poemes, tasca que ha portat dècades de treball al doctor Albert Rossich. El primer volum va sortir coincidint amb l’acte institucional del 24 de maig a Palau Moja de Barcelona.

A més a mnés, també es vol tornar al pedestal que li correspon una figura literària que fou el principal model poètic en català durant quasi tres segles i que una part de la historiografia va bandejar per motius extraliteraris. Situar, doncs, la figura de Francesc Vicent Garcia entre els noms més cèlebres de la història de la poesia catalana.

L'organització proten igualment acotar la figura històrica del personatge, perfilant els treballs, fets i trobades que van afaiçonar la personalitat, l’enginy i la gràcia d’un poeta únic. Situar-lo dins el seu temps i mirar d’escatir l’efecte que li produïren les circumstàncies històriques i socioculturals.

També hi ha la voluntat d'escampar i refermar la fama i l’anecdotari del mite que envolta la figura del Rector de Vallfogona. Popularitzar de nou les llegendes i contalles que formaven part de l’imaginari comú i, si pot ser, ampliar-les.

La commemoració busca així mateix analitzar perquè la figura del Rector de Vallfogona ha generat tanta estima i tant rebuig i certificar la importància indiscutible de la seva influència en aspectes tan cabdals de la cultura com són la poesia, la cultura popular, els acudits i facècies, la paremiologia, etcètera.

Finalment, es vol gaudir d’una obra que ha encisat artistes de tota mena durant 400 anys i que ha generat admiració i imitació, portar-la de nou als escenaris d’arreu del país.

Actes importants de la commemoració:

- 26 de gener: Presentació oficial al Palau Marc.
- 21 de març: Acte central del Dia Mundial de la Poesia, dedicat al Rector i celebrat al CCCB.
- 24 de maig: Acte institucional al Palau Moja.
- 2 de setembre: Homenatge popular a Vallfogona de Riucorb.
- 9 i 10 de novembre: Jornades acadèmiques a l’IEC.