La CHE comença els treballs per mobilitzar els sediments a la cua del pantà de Riba-roja i Mequinensa

La primera fase té un pressupost d'1,2 milions d'euros i determinarà la metodologia més eficient per fer esta tasca

Treballs per condicionar l'àrea i poder fer la mobilització de sediments
Treballs per condicionar l'àrea i poder fer la mobilització de sediments | Ignasi Gómez
Aguaita.cat
15 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:23h
La ConfederacióHidrogràficadel'Ebre (CHE) i el MinisteriperalaTransicióEcològicaielRepteDemogràfic (MITECO) han començat els treballs per mobilitzarsediments des dels pantans de Mequinensa i Riba-roja. Es tracta d'una provapilot que s'ha iniciat amb l'adequació del terreny perquè la maquinària pesant puga treballar-hi amb més facilitats i que s'allargarà fins a mitjan 2024. El cap de l'àrea de GestióAmbiental de la CHE, LorenzoPolanco, ha explicat que la prova s'inclou en una primera fase de treballs que té un pressupost d'1,2 milions d'euros i en què es mouran uns 13.000 metres cúbics de sediments. Per fer-ho, s'aplicaran diferents metodologies i s'estudiarà quina és la més eficient per a futures actuacions.

La CHE i MITECO són els principals impulsors d'este projecte que s'articula en tres fases i es desenvoluparà en sis anys. La primera fase, pressupostada en 1,2 milions d'euros, inclou la prova pilot per mobilitzar els sedimentsacumulats a la cua del pantàdeRiba-roja i Mequinensa.

Els primerstreballs es fan entorn de l'espigó del campderegates, on els sediments s'extrauran amb retroexcavadores i es transportaran amb camions per abocar-los en una zona més profunda del riuSegre. També s'aplicarà una variant de transport amb bombeig per canonada, amb sediments abans barrejats i diluïts amb aigua. Els treballs duraran tresmesos i es preveu mobilitzar uns 4.700metrescúbics.

A principis de 2024, l'operació arribarà a la zonapròxima a les piscinesdeMequinensa, on l'extracció es farà amb la tècnica de dragadesucció i el transportperbombeig amb canonada.
Esta part de la intervenció es preveu allargar uns 5 mesos i mobilitzar uns 8.000 metres cúbics de sediments.
 

El cap de l'àrea de Gestió Ambiental de la CHE, Lorenzo Polanco, durant l'atenció als mitjans de comunicació Foto: Ignasi Gómez


"L'objectiu és fer estudis, actuacions i mesures encaminades a esbrinar quina modalitat és més eficient", ha dit Polanco, i determinar quina d'aquestes es pot aplicar "a gran escala per alliberar aquests sediments" en altres zones del territori.

Estos sediments s'acumulen des de fa dècades al marge del riu Segre a l'altura de Mequinensa. L'alcalde, AntonioSanjuán, ha lamentat que esta problemàtica ha generat greus perjudicis econòmics al municipi perquè ha impedit la celebració d'esdeveniments esportius aquàtics que s'hi feien així com la captació d'aigua de qualitat de les empreses que s'ubiquen al polígon industrial que hi ha a 4 quilòmetres del municipi. De fet, Sanjuán ha explicat que han hagut d'habilitar una conducció d'aigua procedent des de Mequinensa per a les empreses del polígon perquè puguin continuar desenvolupant la seua activitat.