El servei d'urologia de l'HTVC incorpora cirurgia 3D per laparoscòpia i noves tècniques de tractament

La cirurgia laparoscòpica 3D ha revolucionat el tractament de les afeccions urològiques

El cap d'Urologia del Hospital Verge de la Cinta, el doctor Daniel Rodezno amb la resta de  l'equip de quiròfan
El cap d'Urologia del Hospital Verge de la Cinta, el doctor Daniel Rodezno amb la resta de l'equip de quiròfan | ICS Ebre
Aguaita.cat
10 de novembre del 2023
Actualitzat a les 0:42h
El Serveid’Urologia de l’Hospital de TortosaVergedelaCinta (HTVC), el centre de referència a les Terresdel’Ebre en el camp de la medicina i la cirurgia, continua treballant en la millora de les seues prestacions i en la reducció de les llistes d’espera i ja ha incorporat la cirurgia 3D, així com tècniques innovadores per a tractar la hiperplàsia benigna de pròstata.
 

Cirurgia laparoscòpica 3D: un pas més enllà en la precisió i seguretat

 
La cirurgialaparoscòpica3D ha revolucionat el tractament de les afeccions urològiques. Esta tècnica, que s’ha incorporat recentment al Serveid’Urologia de l’Hospital Verge de la Cinta, proporciona una visiótridimensional durant les intervencions i permet operar amb major precisió.
 
“Els procediments urològics fets amb aquesta tècnica inclouen nefrectomies, prostatectomies radicals i cistectomies radicals. Gràcies a la nitidesa i profunditat de les imatges en alta definició, millorem la seguretat i els resultats i, a la vegada, reduïm el temps d’intervenció, minimitzant les complicacions postoperatòries”, explica DanielRodezno, cap del Serveid’Urologia de l’HTVC.
 
A més, el Servei d’Urologia està portant a terme els passos necessaris per a incorporar la cirurgia robòtica, mínimament invasiva, en la qual la cirurgiana o el cirurgià no opera directament en contacte amb el pacient, sinó que manipula un robot a distància des d’una consola computeritzada d’alta precisió. Per tal d’incorporar la cirurgia robòtica, el Servei d’Urologia de l’HTVC, que espera introduir-la en un futur, ja compta amb personal de suport especialitzat.
 

Rezum: tractament no invasiu per la hiperplàsia benigna de pròstata

 
El Rezum és una tècnicanoinvasiva utilitzada pel Servei d’Urologia de l’HTVC i indicada per als pacients amb hiperplàsiabenigna de pròstata.
 
La hiperplàsia benigna de pròstata es caracteritza per l’engrossiment excessiu de la glàndula prostàtica, cosa que, entre altres complicacions, pot arribar a comprimir la uretra i bloquejar el flux de l’orina. Amb aquest sistema s’injecta vapor d’aigua a la pròstata a través de la uretra, fet que provoca la mort cel·lular del teixit, que després absorbeix el mateix cos, i prevé així les complicacions provocades pel creixement anormal d’aquesta glàndula.
 
Es tracta d’un procediment que no requereix anestèsia general, de manera que els pacients poden sortir de l’Hospital hores després de la intervenció. La recuperació es fa a casa i solament han de tornar al centre per a la retirada de la sonda, al cap de quatre o cinc dies. Al voltant de dos setmanes més tard, comencen a notar una millora dels símptomes del tracte urinari, i la recuperació de la qualitat miccional els permet abandonar l’ús dels fàrmacs, que a més solen tenir un preu elevat.
 

ITIND: un dispositiu uretral que preserva l’ejaculació

 
El dispositiuuretralITIND és una tècnica que també ha incorporat recentment el Servei d’Urologia de l’HTVC i que és adequada per als pacients amb riscdecirurgia que tenen hiperplàsia benigna de pròstata de petit volum. Un dispositiumetàl·lic de Nitinol es col·loca en la pròstata i, després de cinc a set dies, crea una obertura en la uretra prostàtica. Esta tècnica es realitza de forma mínimament invasiva i permet donar l’alta als pacients també en poques hores.
 
“Un dels grans avantatges de l’ITIND és que, després de la seua retirada, els pacients poden ejacular i orinar sense molèsties. Esta tècnica ofereix un ràpid retorn a la normalitat i resulta una opció efectiva per als pacients que desitgen mantenir la seua funció sexual”, afegeix Rodezno.
 
MariaJoséRallo, directora de l’HTVC, destaca que “la utilització d’aquestes dos tècniques innovadores al Servei d’Urologia té l’objectiu de reduir la llista d’espera de pacients per al tractament de la hiperplàsia benigna prostàtica, a més de proporcionar una assistència mèdica confortant i de qualitat”.
 
En este sentit, el Servei d’Urologia té previst incorporar la fotovaporització prostàtica amb làser verd, una de les tècniques més avançades en el tractament de l’obstrucció de la uretra causada per la hiperplàsia prostàtica benigna. El procediment consisteix en l’aplicació selectiva d’energia làser per eliminar el teixit prostàtic, proporcionant una ràpida reducció de l’obstrucció i dels símptomes.
 
Esta tècnica alternativa a l’operació es realitza a través de la uretra sense necessitat d’incisions, a través d’una senda vesical que el pacient pot portar a casa seua. “Els nostres professionals estan cursant les formacions necessàries per a incorporar aquesta tècnica que permetrà als pacients recuperar-se ràpidament i reprendre les seues activitats diàries sense problemes. A més, podrem continuar reduint la llista d’espera per al tractament de la hiperplàsia benigna”, conclou Rodezno.